kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Mortgage krizi çıktı Avrupalı tökezledi'

FURKAN ALP
S&P analisti Trevor Cullinan'a göre, Avrupa'da mortgage krizinden en çok zararı İspanya ve İrlanda görecek. Cullinan, İngiltere'nin riski çeşitlendirdiği için kriz dalgasından daha az etkileneceğini dile getiriyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Mortgage krizi çıktı Avrupalı tökezledi'
Temmuz ayından beri uluslararası piyasaları etkisi altına alan ABD kaynaklı mortgage krizi, dünya ekonomisini tehdit etmeye devam ediyor. Uzmanlar, dar gelirlilere yönelik mortgage kredilerindan zarar eden bankalarda hasarın 400 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerken, Bloomberg haber ajansının haberine göre, mortgage krizinin etkisi Avrupa'da ABD kadar yıkıcı olmayacak. Haberde, Avrupa'da özellikle İngiltere, İrlanda ve İspanya gibi ülkelerde mortgage krizinin etkisinin maksimum hissedildiği ancak dalgalanma ile Avrupa'da sektörün çökmeyip sadece tökezleyeceği belirtiliyor. Avrupa'da mortgage kredilerindeki borç miktarının her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, kredi derecelendirme kuruluş Fitch'in bir analizinde mortgage kredilerine bağlı olarak ipotek teminatlı menkul kıymetlerin performaslarında üçüncü çeyrekte belirgin bir düşüşe işaret ettiğini kaydetti. Fitch raporunda ayrıca önümüzdeki dönemde ipoteğe dayalı menkul kıymetlerdeve mortgage kredileri borç oranlarında bir azalma olacağı kaydedildi.

Mortgage borçluları artıyor
İngiltere'de mortgage kredilerindeki borç oranı yüzde 7.7 artarak tarihinin ikinci büyük tırmanışını gerçekleştirirken, İtalya'daki mortgage borçluları oranı yüzde 4.9, İrlanda'da yüzde 2.7 ve Almanya'da ise yüzde 2.4 arttı. Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi İspanya'da da ev fiyatlarının şişmeye devam ettiğini kaydeden analistler, üçünçü çeyrekte emlak fiyatlarının bir önceki çeyreğe oranla yüzde 5.3 arttığını ifade etti. İspanya'da gayrimenkul fiyatları 2006 yılında yüzde 11, 2005 yılında ise yüzde 15 değer kazanmıştı. Deutsche Bank'ın bir raporunda ise İspanya'da emlak fiyatlarının olması gerekenden yüzde 30 fazla olduğu belirtilmişti. İspanya ekonomisinin yüzde 11'ini oluşturan gayrimenkul sektöründeki çalkantının yeni de resesyona götürmeyeceği belirtilen banka raporunda, İrlanda da ise ev fiyatlarının son 10 yılda ilk kez düşüş kaydettiği vurgulandı. Raporda, dalgalanmadan sonra mortgage pazarının yüzde 16'lık büyüme ile son 10 yılın en düşük seviyelerine gerilediğinin altı çizildi. Standard and Poor's analistlerinden Trevor Cullinan, "Mortgage dalgalanmasından Avrupa'da en büyük hasarı İrlanda ve İspanya alacak. İngiltere ise riski çeşitlendirerek, gayrimenkul sektörünün daha az etkilenmesine neden oldu" dedi.