kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Yatarken sobanızı mutlaka söndürün"

Yeni Haber
Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, ısınmak için soba kullanan hatta sobalı odada uyuyan vatandaşlara, "yatarken sabanızı mutlaka söndürün", "uyurken mutlaka kapıyı açık bırakın", "yanan sobaya yeni kömür ilave etmeyin" uyarısında bulundu.

Recep Akdur, kış aylarının gelmesiyle, soba zehirlenmelerinden yaşamını yitiren insanlara dikkat çekerek, evinde ya da yatağında soğuktan donarak ölen hiç kimse olmadığına, ancak soba zehirlenmelerinden her kış yüzlerce vatandaşın yaşamını yitirdiğine işaret etti.

"Uyurken sobanın yanmasına gerek yok. Soğuk korkusu yalnızca yanlış bir inançtan ibaret. Ortamda zehir gibi, mikrop gibi hastalık yapıcı bir şey yok ise soğuk insana hiç bir zarar vermez. Karbon monoksit zehirlenmelerinden kaçınmanın en kesin yolu yatmadan önce sobanın söndürülmesidir. Soba sönmenmiş ise sobasız odada yatılmalı" diyen Akdur şu önerilerde bulundu:

"-Soba kurulmadan önce baca ve borular ise her ay düzenli bir şekilde temizlenmelidir, (yanan sobaya yeni kömür atılması yanma hızını yavaşlatır, bu sobanın iyi yanmasını önler. Bu nedenle aşırı duman oluşur. Duman da karbonmonoksit oluşturur. Bu da zehirlenmeye neden olabilir)

-Yanan sobaya yeni kömür ilave edilmemeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle kömür atılmamalıdır. Sobalı odada yatılması halinde kapı açık bırakılmalıdır

-Soba çok sayıda borulu ve dirsekli olmamalı, boru ve dirsek birleşim yerleri hava sızdırmamalıdır,

-Sobanı tepmemesi için baca çatıdan en az bir metre yüksek olmalı ve mutlaka baca şapkası/kapağı bulunmalıdır. Yurttaşlarımız dikkatini soğuğa değil soba ve bacaya yoğunlaştırmalıdır,

-Sobalar mutlaka üstten yakılmalı. Sobanın alt kapağı kapalı, üst kapağı açık tutulmalıdır."

(ANKA)