kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

MHP, dokunulmazlık yasasını imzaya açtı

Yeni Haber
MHP, ''Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlarda, milletvekilliği dokunulmazlığının hemen kaldırılması'' konusunda hazırladığı anayasa değişikliği teklifini, partili milletvekillerinin imzasına açtı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''İlk önce, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı eylem ve suçlar için dokunulmazlık zırhını hemen kaldıralım'' önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

Bu öneriyle ilgili çalışma başlattıklarını, tek maddelik bir anayasa değişikliği teklifi hazırladıklarını ifade eden Vural, bu teklifin partili milletvekillerinin imzasına açıldığını bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Vural, ''Teklifin özünde, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik suçlarda milletvekili dokunulmazlığının hemen kaldırılması var. Anayasa değişikliği teklifi verebilmek için 110 milletvekilinin imzasına ihtiyaç var. Bizim sayımız buna yeterli değil. Bu suçlarla ilgili AKP ve CHP de rahatsız. Dolayısıyla bu konuda Mecliste bir mutabakat olduğunu düşünüyoruz. 70 milletvekili arkadaşımızın imzasını alacağız ve teklifi AKP ve CHP gruplarına götüreceğiz. Eğer gruplar arasında bir mutabakat olursa, ortak teklif halinde Meclis Başkanlığına sunacağız'' diye konuştu.


AK PARTİ: 'TBMM HİÇBİR ZAMAN BİR LİNCİN VASITASI OLAMAZ.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin devlete yönelik suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifini değerlendirirken, ''TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz. hukuk devletinde de böyle bir şey yoktur'' dedi.

Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa çalışmalarını da değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AK Parti olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, sosyal bir hukuk devletini önceleyen, özgürlükleri çağdaş demokratik ülkelerdeki seviyeye çıkaran yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu seçim döneminde ifade ettiklerini anımsatan Fırat, bunu hayata geçirmek için parti olarak bir çalışma içine girdiklerini, bu konuda tenkitler de aldıklarını ifade etti. Fırat, şöyle konuştu:

''Bunu tenkit edenlerin büyük bir kısmının, geçmişine baktığınız zaman 1982 askeri darbesinden sonra hayata geçen 82 Anayasası'yla Türkiye'nin idare edilemeyeceğini, hatta bir yerde Türkiye'nin modern dış dünyada en büyük yüklerden birisi olduğunu söyleyen kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Bundan dolayıdır ki 1982 Anayasası yapıldığı gün Türkiye Barolar Birliği bir komisyon kurmuş, bu Anayasa'nın ne kadar anti-demokratik olduğunu, disiplini, devleti öne alan ama kişiyi yok sayan bir anayasa olduğunu deklare edip, Türkiye'ye bir rapor halinde sunmuşlardır. Demek ki, bu tartışma 82 Anayasası'nın doğduğu gün başlamıştır.

Aynı Barolar Birliği, 2001 yılında da bir anayasa çalışması yapmıştır. Bunu sadece Barolar Birliği değil, TÜSİAD, TOBB, hatta pek çok siyasi parti de tasarılarını ortaya koymuşlardır. Ancak ne zaman AK Parti bunun öncülüğüne soyunmuştur, bir çok kesimden AK Parti'ye büyük bir saldırı başlatılmıştır. Anayasa'nın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyeceğini söyleyenlerden, anayasanın değiştirilmesi için mutlak suretle bir kurucu meclisin, hatta daha açık bir tabirle bir darbenin olması gerektiğini söyleyen insanlar, kurumlar dahi ortaya çıkmıştır. Ancak biz bunların
hiçbirine kulak asmadık, biz yolumuza devam ettik ve anayasa çalışmamızın AK Parti anayasası olmayacağını, Türk toplumunun mutabakatıyla ortaya çıkacak olan bir çalışmanın içerisinde olduğumuzu söyledik. Bir acelenin içinde olmadığımızı, bunun tartışılacağını söyledik. Bu kez bize ait olmayan bir anayasada, maalesef bir iki madde üzerinde tartışma yaratıldı. Sanki bu anayasa, sadece türbanı içeriyor, sadece okuldaki din eğitimini içeriyormuş gibi iki madde üstünde yoğunlaşan bir tartışmayla gündeme geldi.''