kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yasal oyun cirosu katlandı Gates'in XBOX'ı yola çıktı

TİMUR SIRT
21.10.2007
Yasal oyun pazarının yüzde 80'ini elinde bulunduran Aral İthalat cirosunu 50 milyon dolara taşımayı hedefliyor. Microsoft da XBOX 360'ı 2008'de Türkiye'ye getirecek..
Türkiye'de oyun pazarının büyüme hızı Microsoft gibi devleri de harekete geçirdi. Sony Playstation 3'ü (PS3) Avrupa ile aynı anda mart ayında satışa sunarken, Aral İthalat, Türkiye'de yıl sonuna kadar 20 bin adet PS3 satılacağını tahmin ediyor. Türkiye'de yasal oyun pazarının yüzde 80'ini elinde bulundurduğu belirtilen şirket, 2006'da 300 bin adet oyun sattığını ve cirosunun 26 milyon dolara ulaştığını açıklamıştı. Bu yıl şirketin hedefi 500 oyun satarak 43 milyon dolar ciro elde etmek. Diğer yandan beş ayda 10 bin adet satılan PS3'ün ise yıl sonunda 20 bin adetlik satış rakamına ulaşması bekleniyor. PS3 oyunlarının da 25 bin adet satıldığı ve yıl sonuna kadar bu rakamın 60 bin adete kadar çıkması düşünülüyor.

% 90 KORSAN
İştah kabartan bir büyüklüğe ulaşan oyun pazarında en büyük sorun korsan oyun pazarının büyüklüğü. Tahmin etmek pek kolay olmasa da yasal oyun pazarının toplamın yüzde 10'u kadar olduğu iddia ediliyor. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, XBOX 360'ı 2008'de Türkiye'de satışa sunmayı hedeflediklerini ancak en büyük sorunun korsan pazarının büyüklüğü olduğunu söyledi. Nintndo Wii ise uzman oyuncudan çok basit oyunlardan hoşlanan kullanıcıları hedefliyor. Oyun konsolları rekabetinde Sony, Türkiye'de çok daha önce adım attı. Firmalar oyun konsolundan değil, oyunlardan elde ettiği satışlarla kâr elde ettiği için korsan oyun satışının hakim olduğu pazara girerken çekingen davranıyor.

ERKEKLER OYNUYOR
Oyun pazarının erkek ağırlıklı olduğu en çok tercih edilen oyunlardan da belli oluyor. Türkiye'de en çok oynanan oyunların başında futbol oyunlarının gelmesi sürpriz değil. EA Sports'un FIFA 08 oyunu taze oyunlardan biri. PC oyunlarında ilk sırada World of Warcraft, ikinci sırada Pro Evolution Soccer 6 yer alıyor.