kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Gürcistan terör konusunda Türkiye'nin yanındadır"

Yeni Haber
Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli "Size temin ederim ki Gürcistan, terör konusunda her zaman Türkiye'nin yanındadır" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini vurguladı.

Bir ziyaret için Ankara'ya gelen Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli Başbakan Erdoğan ile başbakanlık eski binasında görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından iki başbakan ortak bir basın toplantısında düzenledi.

ERDOĞAN SINIR ÖTESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMAYI AKŞAM YAPACAK

Başbakan Erdoğan basın toplantısında son PKK saldırıları ve sınır ötesi operasyon ile ilgili bir soruyu, basın toplantısının konusunu Gürcistan Başbakanı'nın ziyareti olduğu gerekçesiyle yanıtlamadı.

Buna karşın Erdoğan, Çek Cumhuriyeti'ni yapacağı ziyaretini kastederek "Akşam yurt dışına çıkışımızda bu konularda şu ana kadar gelen bilgilerin ışığında size bilgi vermeye çalışırız" şeklinde konuştu.

Gürcistan Başbakanı da, son PKK saldırılarında şehit olan askerler için başsağlığını dileyerek "Size temin ederim ki Gürcistan, terör konusunda her zaman Türkiye'nin yanındadır ve elinden gelenini yapacak" dedi.
Nogaideli, Türkiye'nin Gürcistan'daki sorunların ülkenin toprak bütünlüğü içerisinde çözümlenmesi için verdiği destekten ve bu konuda oynadığı rolden dolayı da teşekkür etti.

"ÖRNEK İLİŞKİ"

Basın toplantısı sırasında iki ülke arasında işbirliğine ağırlık veren Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Gürcistan'ın komşu olmanın ötesinde her alanda "örnek" oluşturan bir ilişkiyi sürdürdüklerini belirtti.

Yoğun ilişkilerin daha da artması için yoğun bir çaba gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, "Türkiye, özellikle Gürcistan'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir, burada kendilerine ifade ettik" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Abazya ve Güney Osetya sorunlarının barışçıl bir biçimde çözümlenmesini arzuladığını da söyledi.

Ahıska Türklerin Gürcistan'a dönüşüne ilişkin olarak 11 Temmuz 2007 tarihinde Gürcistan'da onaylanan yasa tasarısına değinen Erdoğan, "Türkiye, Ahıska Türklerinin dönüşü için imkanlarının ölçüsünde yardımcı olacak" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin pilot projelerine destek verebileceğini de ifade etti.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Gürcistan arasında "Serbest Ticaret Anlaşması"nın imzalanması öngörüldüğünü anımsatırken de Gürcistan Başbakanının bu çerçevede Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile görüşeceğini belirterek anlaşmanın bir iki madde dışında hazır olduğunu söyledi.

İki ülke arasında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması konusunda Türkiye'nin hazır olduğunu, Gürcistan'ın hazır olduğunda imzalanacağını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin zaten Gürcistan'ın birinci ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti.

Recep Tayyip Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için önemli bir mesafe alındığını belirtirken de temel atma töreni için üç ülkenin liderinin biraraya gelmesini istediklerini de söyledi.
Gürcistan Başbakanı Nogaideli ise, Türkiye'nin Gürcistan'a sürekli desteğinin çok önemli olduğunu belirterek demiryolu projesinin Çin'den Avrupa'ya ulaşım ve sınır bölgelerindeki ticaret için taşıdığı önemi de vurguladı.

"SİYASİ KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU BULUNDU"

İkili ticaret hacminin 2010 yılına kadar 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini de belirten Nogaideli, Gürcistan'daki siyasi krizin sorulması üzerine bu konuyu Erdoğan ile de görüştüğünü kaydederek "Siyasi kriz söz konusu ancak çıkış yolu bulundu. 5 Ocak seçim tarihi ilan edildi" dedi.

(ANKA)