kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Por que no te callas (kapa çeneni)

İbero-Amerika zirvesine, beyefendiliğiyle nam salan bir kral ile sivri dilli başkanın tartışması damga vurdu. Eski İspanya Başbakanı'na "Faşist" deyip yüklenen Chavez'e, Kral Juan Carlos böyle bağırıp salonu terk etti..
Şili'de düzenlenen ve Latin Amerika ile İber Yarımadası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17'nci İbero- Amerika zirvesinin kapanış günü tam bir skandala sahne oldu. Skandalın başrol oyuncusu, kendisiyle aynı fikirleri paylaşmayan lideri sert, hatta hakarete varan ifadelerle eleştirmesiyle alışık olduğumuz Venezüella lideri Hugo Chavez'di... Bu sefer hedef aldığı kişiyse eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar... Aznar'ın "gerçek bir faşist" olduğunu söyleyen Chavez bununla da yetinmedi ve "Faşistler insan değildir. Bir yılan bile onlardan daha insandır" dedi. Bu sözler üzerine şimdiki İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, selefini koruyup Chavez'i "daha diplomatik şekilde konuşmaya" davet etti.

'HEP DOĞRUYU SÖYLEYECEĞİM'
"Aznar seçimle göreve gelmiş İspanyol halkını temsil eden bir siyasiydi. İletişim kurabilmenin bir temeli vardır. O da saygı duymak ve kendimize saygı duyulmasını sağlamak için hakaretlerden uzak durmaktır" diyen Zapatero'nun sözleri salondan büyük alkış aldı. Chavez sürekli olarak Zapatero'nun konuşmasına müdahale etti. Chavez'in aralıksız laf yetiştirmesine dayanamayan İspanya Kralı Juan Carlos, "Neden çeneni kapatmıyorsun?" diye çıkışıp salonu sinirli bir şekilde terk etti. Venezüella lideri ise Kral'ın sert çıkışına cevap vermedi. Ancak El Mundo gazetesine verdiği röportajda, "Krallara, emperyalistlere ve Bush'a hep doğruyu söyleyeceğim" diye konuştu. Öte yandan Chavez'in konuşmasından yaklaşık bir saat sonra İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ile görüştü ve İspanya'nın duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Haberin fotoğrafları