kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Kömür işçileri ile zenciler

Dün yazı günüm olmadığı halde "not yazı" ile düzeltip özür diledim.
Sesi en az duyulanların da Dipsiz Kuyu'su burası.
Tarım, banka, tersane, maden, medya, eğitim köleleri gibi siviller; "şehit" düşünce içimizi acıtan, hayattayken ise sessizliklerinin "hayati" seslerine "hayatta" bakılmayan askerler.
O "iyi niyet"le, (belli ki yetersiz) soruşturmaya rağmen, kaynak hatasıyla da, tabii tamamen bana ait yanlışla, cuma, "Şehit Jandarma Erbaş" Bahtiyar Şimşek'in "uzman jandarma olduğu"nu yazıp, sonra da "uzman jandarma"nın sorunlarını sıralamıştım.
Sorunlar doğru da, "uzman erbaş (çavuş)"imiş Şimşek .
Bu konuyla ilgilenmeyenler, çoğunluk, hatta devlet gibi, ne farkı bilir, ne de önemser. Maalesef toplumun, kurumların, medyanın, devletin, hükümetin de pek umurunda olmuyor. Hayatları cenazeleri kadar konuşulmuyor asla.
Oysa, 90 bin astsubay ile 25 bin "uzman jandarma" ve 47 bin "uzman çavuş", ordunun "profesyonel" personelinin büyük büyük çoğunluğu. Ortak sorunlar da var, her kesime has olanlar da... Buna "birbirleriyle sorunlar" da karışıyor.
Bir yanlış bilgi daha fazla anlamama da yol açtı. Sonra da ne oldu?
"Uzman erbaş" eratın bir üstü, ama profesyonel askeri piramidin en altı.

"Uzman jandarma" sorunlarını anlatmaya (üzücü) vesile olan "Şehit Şimşek", "uzman çavuş" olarak daha da olumsuz şartları paylaşıyordu.
A) İş güvencesi endişeleri mesela:
1. Hastane, bir hastalıktan bir yıl içinde 3 aydan fazla hava değişimi verirse, TSK ile ilişki kesilmesi. Sözleşme feshi. Kovulma. O yüzden ciddi hastalık tedavisinden kaçınma.
2. Feshin "sicil amiri" ne, yani hemen (yanı)başındaki üste bırakılması. Bir yılda iki disiplin amiri veya mahkemesince toplam 30 gün cezada yine fesih. 20 yıl başarılı, ama son bir yıl sorunlar yaşamışsa da. İki dudak arasında. İşe 5 dakika gecikmede 7 gün ceza ihtimali. Endişeli ruh hali, tedirgin iş ortamı.
B) Emeklilik mesela:
1. Uzman erbaş sözleşmesinin en fazla 45 yaşına kadar yenilenmesi.
2. 25 sene hizmet de olsa, 45'inde işten çıkarılıp emeklilik hakkı ve maaş için 60'ına kadar bekleme.
3. Emekli derneğinin dahi yasak sayılması.
C) Askeri eğitim yetersizliği; ek gösterge olmaması ve onca kıdeme rağmen işe yeni başlayanla yıllarını verenin maaş farkı bulunmaması.
D) Sosyal tesis: Askeri kamp, orduevi kapısından girememek, kendilerine ait tesis bulunmaması.
E) "Uzman jandarma çavuş" la eşitlik talebi.
Özet maddeler; ölüm kıyısındaki on binlerce insanın, aslında her an düşebilecek şekilde hayatın da kıyısında olduğuna dair.
İşsizlikten, yoksulluktan, nice itilmişlikten vatan görevine gelip şehit olduğunda bir an kutsanan genç sivillerle sıkıntılar içindeki askerin hayattayken de insan olduğunu unutan bir devlet ile toplumun derin ikiyüzlülükleri var.
İkiyüzlülük salt en alttakilerle ilgili değil (bazen bir altta olmak yetiyor), salt askeri mesele de değil; cumhuriyet ve(ya) demokrasi dersi veren nice devletlu sivil, özel sektör sivili, sözde sivil toplum örgütü; insanları köleleştiren, ezen, insanlığını, haysiyetini ihmal ve iğfal eden hiçbir (veya her bir) şeyin konuşulmasından hoşlanmaz.
E'ye gelince.
Yanlışım sonucu anladım ki, "uzman jandarma çavuş" ile "uzman çavuş" emekli temsilcileri neredeyse "kırgın, dargın".
Yanlışım yüzünden ötekinin sorunları dile geldiği için dahi gerilim oldu.
Ama sonunda şu oldu:
Birbirlerine yaklaşmaya, sorunları birlikte düşünme ve dile getirmeye doğru adım attılar.

Roll dergisinin son sayısında, hınzır Fransız mizahçı François Cavanna'dan alıntı:
"Kömür madeni işçileri çalışmadan sonra yıkanıp temizlenir ve zenci olmadıklarını görüp mutlu olurlar. Zenciler de sabah uyanınca kömür madeni işçisi olmadıklarını anlayıp mutlu olur."
Devam benden: "Aslında kömür işçilerinin bir gözü zencilerde, zencilerin bir gözü işçilerdedir. Birbirlerine de diş bileyerek."
Yine bence: "Zaten bazı kömür işçileri zaten zencidir; bazı zenciler de kömür işçisidir."
Ve dahası: "Aslında tüm kömür işçileri de zenci, tüm zenciler de kömür işçisidir. Kendilerini, ötekileri, durumu iyi idrak ederlerse."
Yarın: Bu konuda bir hukuk vakası.