kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kredi kartıyla ayda ortalama 1000 YTL harcanıyor

Yeni Haber
MasterCard'ın Türkiye'de kredi kartı kullanım alışkanlığını belirleyen araştırması, kredi kartı sahiplerinin yüzde 65'i kartları ile ayda ortalama bin YTL harcadığını ortaya koyarken, A sosyo-ekonomik grubunda bulunan kredi kartı kullanıcılarının aylık ortalama harcamaları bin 400 YTL'yi bulduğu belirlendi.

MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen ve Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex Araştırmasında, Türkiye'de kredi kartı sahibinin kullanım alışkanlıkları belirlendi.

KARTLA ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE HARCAMA YAPILIYOR

Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı sahiplerinin yüzde 65 kartları ile ayda ortalama 1000 YTL harcıyor. Bu rakam sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe artıyor. A sosyo-ekonomik grubunda bulunan kredi kartı kullanıcılarının aylık ortalama harcamaları bin 400 YTL'yi buluyor. Kredi kartı harcamalarına kullanıcıların yaş grubuna göre bakıldığında ise, kredi kartı harcaması en fazla olan grubun ayda ortalama bin 307 YTL ile 35 44 yaş arasındaki kullanıcılar olduğu görülüyor. 30 44 yaş grubu bin 175 YTL, 45 54 yaş grubu ise bin 120 YTL harcıyor.

MasterIndex Araştırması'nda sorulan "Kredi kartlarının sundukları olanaklardan en önemlisi nedir?" sorusunu yanıtlayan kredi kartı kullanıcılarının yüzde 90'ı indirim olanakları, yüzde 88'i taksit olanakları, yüzde 80'i kredi kartının kampanyalarının daha fazla işyerinde geçerli olması ve yüzde 76'sı ise nakit olarak kullanılabilecek para puanı önemli olanaklar arasında gösterdi.

Kredi kartı kullanıcıları kartlarında biriken puanları hemen kullandığının belirlendiği araştırmaya göre, bu puanların yüzde 31'inin giyim mağazası, yüzde 37'sinin süpermarket, yüzde 11'inin ise akaryakıt istasyonlarında kullanılıyor.

Yeni bir kredi kartı talep ederken nelere dikkat edildiğine yönelik soruyu da yanıtlayan katılımcıların yüzde 26'sı güven duyulan bir bankanın kredi kartı olmasına, yüzde 21'i faiz oranının düşük olmasına, yüzde 19'u ise yıllık kart aidatının düşük olmasına dikkat ettiklerini ifade etti.

MasterIndex Araştırması'nın elinize fazladan 40 bin YTL geçse ne şekilde değerlendirirsiniz sorusuna önceki yıl aynı dönem yüzde 21'lik oranla verilen "eğitim için harcarım" yanıtının oranı bu yıl yüzde 12'ye düştü. Özellikle 2006 yılında çok popüler olan (yüzde 29) "altına yatırım yaparım" yanıtı ise Ekim 2007 tarihinde sadece yüzde 8 oranında tercih gördü.

"Fazladan 40 bin YTL'niz olsa nasıl harcarsınız" sorusunun yanıtını kadın ve erkek katılımcılar arasında farklılık gösterdi. Kadınlar ellerine geçen fazladan para ile üçüncü tercih olarak alışveriş yapmak isterken, erkekler ise üçüncü tercihlerini tasarruf yapmaktan yana kullanıyor.

ANKA