kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Cumhuriyetin ve demokrasinin kazanımlarından geri adım atamayız

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin "sessiz devrim" olarak adlandırılan dönüşümlere imza attığını belirterek, "Ekonomik kalkınma ile demokratik reformları eş zamanlı olarak gerçekleştirmektedir. Türkiye, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kazanımlarından geri adım atma gibi bir anlayışı asla gündemine almaz, alamaz ve bugüne kadar bu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen "Okunuşunun 80. Yılında Büyük Nutuk'un Değeri" konulu etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı. Ölüm yıldönümünde Atatürk'ün fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünmek gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Güncelliğini ve değerini hiçbir zaman kaybetmeyen temel felsefesini anlamaya çalışmalıyız" dedi.

Milletin Atatürk'ün "Büyük eserim" dediği Cumhuriyet'e bugün olduğu gibi gelecekte de sahip çıkacağını kaydeden Erdoğan, "Cumhuriyet değerlerimizi her türlü siyasi ve toplumsal tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz. Bana göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete uğurladığımız bugünü onun mücadele heyecanını yaşayarak, fikirlerini çok daha iyi anlamaya çalışarak geçirmek en doğru anma biçimi olacaktır" diye konuştu.

MİLENYUMUN YÜKSELEN YILDIZI

Erdoğan, Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil gündem belirleyen bir ülke konumuna geldiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yüzyıl başında çok önemli badireler atlatan Türkiye, yüzyılın sonunda ve içinde bulunduğumuz bu yeni yüzyılda çok güçlü bir ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye, yeni milenyumun yükselen yıldızı olarak her geçen gün gücüne güç katmaktadır. Ülkemiz ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların aşarak her alanda büyük bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirerek, bir güven ve istikrar ülkesi haline gelmiştir."

SESSİZ DEVRİM

Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik reformlar sayesinde dünyanın 17. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi arasında girdiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik istikrar ile demokratik istikrarın üzerinde yükseldiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin "Sessiz devrim" olarak adlandırılan önemli dönüşümlere imza attığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, ekonomik kalkınma ile demokratik reformları eş zamanlı olarak gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla, Türkiye, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kazanımlarından geri adım atma gibi bir anlayışı asla gündemine almaz, alamaz ve bugüne kadar bu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır."

"ORTAK DEĞERLERİMİZİ TARTIŞMA KONUSU OLMAKTAN ÇIKARMALIYIZ"

"Türkiye'nin toplumsal enerjisini büyüterek ekonomik ve demokratik gelişme istikametine kanalize etmek için, ortak değerlerimizi tartışma konusu olmaktan çıkarmamız gerekiyor" diyen Erdoğan, Türkiye'yi yolundan alıkoyacak en büyük tuzağın ortak ve birleştirici değerler üzerinden yürütülen yıpratıcı tartışmalar olduğunu dile getirdi.

Erdoğan şunları dedi:

"Millet olarak, kadim değerlerimiz, medeniyet birikimimiz, Cumhuriyet kazanımlarımız başta olmak üzere bize ait bütün değerler birleştiricidir. Unutmayalım ki, Cumhuriyetimiz büyük Türk Milletinin ortak değeridir. Cumhuriyeti ve onun ilkelerini koruma misyonu bütünüyle toplumumuzun, milletimizin uhdesindedir. Her toplumsal, siyasal tartışmayı, birleştirici değerler zeminine taşımak hem yapay ihtilaflara yol açmakta hem de akılcı, rasyonel, kamusal tartışmanın önünü tıkamaktadır."

NUTUK'UN DEĞERİ

Konuşmacıların ardından "Okunuşu'nun 80. Yılında Büyük Nutuk'un Değeri" konulu bir oturum yapıldı. Prof. Dr. Sadık Tural'ın yönettiği oturuma Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Prof. Dr. Ahmut Mumcu, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın katılarak, Nutuk'un tarihi ve güncel önemine dikkat çektiler.

ANKA