kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Asık yüzlü ticari dönemi kapandı

UFUK SANDIK
07.11.2007
Eskiden sağlamlığın, araç tip ve boyutlarının önemli olduğu ticari araçlarda, artık fonksiyonellik, güvenlik ve konfor özellikleri satın alma kararlarında önemli rol oynamaya başladı. Günümüzün hafif ticari araçları da, bu nedenle konfor ve güvenlikte otomobillerle yarışır hale geldi. Düne kadar otomobillerde bulunan ABS, ESP, havayastığı gibi güvenlik donanımları, yol bilgisayarı, hız sabitleyici, elektrikli camlar ve otomatik vites gibi konfor aksesuarları bugün ticari araçlarda da standart olarak sunulmaya başladı.

Güvenlik önemli

Özellikle panelvan modellerinde binek otomobil konforu olmazsa olmaz özelliklerden biri oldu. Mini panelvan segmentinde satışların yüzde 80'inin Combi olduğu düşünülürse, binek otomobil konforunun neden önemli olduğu kolaylıkla anlaşılıyor. Yine ticaride olmazsa olmazlar arasında güvenlik geliyor. Artık ABS fren sistemi ticari araçlarda satışların büyük bölümünü oluşturuyor. Bunun yanı sıra bütün koltuklarda çok noktadan bağlantılı emniyet kemerleri ve aktif gergi sistemleri de ticari araçlarda güvenliği artıran donanımlardan. Yani, bunlar olmadan artık ticari araç satmak mümkün değil.

Tasarım öne çıktı
Gelecekte ise ticari araçta tasarım ön plana çıkacak. Daha şimdiden ticari araç pazarında yaşanan bu değişimi yakından gözleyen hafif ticari araç üreticileri de, geliştirdikleri araçlarda ailenin diğer bireylerine hitap eden fonksiyonlara yer vermeye ve klasik ticarilerde bulunmayan canlı renkler kullanmaya başladılar. Artık asık yüzlü, renksiz ticari araçlar yerini canlı renklere sahip güler yüzlü araçlara bırakıyor.