kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yunan sahilleri nisan ayından itibaren daha da renkleniyor.

En ucuzundan Yunan adaları seyahati

STELYO BERBERAKİS
03.11.2007
Kıbrıs asıllı işadamı Stelios Haji-Ioannou, şanslı ve yaratıcı bir kişi. İsteyene çok ucuz fiyatlara Avrupa'da seyahat imkânı veren havayolu şirketinden sonra, şimdi de Yunan adaları ve Bodrum'da günde 15 avro'ya tur düzenleyen gemileriyle hizmette..
Bazı insanların şansı yaver gider... Bazılarının gitmez... Bazıları yaratıcıdır işleri rast gider... Bazılarının gitmez... Stelios Haji- Ioannou'nun hem şanslı, hem de yaratıcı olduğu, son 12 yılda yaptığı büyük servetinden anlaşılıyor. Şanslıydı, çünkü babası armatördü ve ilk adımlarında babasının mali yardımını gördü. Yaratıcıydı, çünkü taşımacılık alanında Avrupa kıtasında bir 'ilk'e imza attı... Stelios, easyJet havacılık şirketini kurarak, mali durumu iyi olmayanların uçakla ucuz seyahat etmelerini sağladı. Şimdi de gemi seyahati yapmak için parası çıkışmayanlara 'ucuz tarafından' gemi turu imkânı veriyor. Hem de Yunan adalarıyla Türk kıyıları arasında mekik dokuyacak easyCruise Life gemisiyle... 40 yaşına yeni basan, dünya taşımacılığında bir numaralı isim olmasına rağmen mütevazılığı ve samimiyetiyle dikkat çeken Stelios Haji- Ioannou'ya herkes "Stelios," diye hitap ediyor. Atina doğumlu ve tüm yaşamını neredeyse Atina ve Londra'da geçirmiş. Ailesi, Kıbrıs'tan 1950'lerin başında Atina'ya göç ettiği için İngiliz pasaportu taşıyor. Bundan 12 yıl kadar önce armatör babasının itirazlarına rağmen İngiltere merkezli easyJet havacılık şirketini kuran Stelios'un amacı, orta halli Avrupalılar için oldukça pahalıya mal olan uçak seyahatlerini kolaylaştırmaktı. EasyCruise One gemisinin güvertesindeki kafede sohbet ederken Stelios, felsefelerinin uçakla seyahat edecek olanlara minimum düzeyde hizmet verip, minimum ücret almak olduğunu söylüyor. "Yolcu biletini internet sitemizden sağlıyor. Rezervasyonu ne kadar erken yaparsa, o kadar az para ödüyor. Uçakta yemek yemek istemiyorsa, bunun parası alınmıyor," diyor. Peki şirket nasıl kâr sağlıyor? Stelios bunu şöyle anlatıyor: "Bir yolcunun, örneğin Londra'dan 3.5 saat mesafedeki Atina'ya uçması şirkete 50 avro'ya mal oluyor... Ancak yolcu bu mesafe için 55 avro bilet ücreti ödüyor. Yani şirkete yolcu başına yalnız 5 avro kâr kalıyor.. Ancak bu 5 avro'yu bizim uçak filomuzla bugüne kadar -Türkiye dahil- Avrupa'nın hemen her yerine seyahat eden 37 milyon yolcu sayısıyla çarparsanız, şirkete kalan kârı da bulmuş olursunuz."

KOLAY GEMİ
EasyJet'te uygulanan felsefenin aynısı, gemi seyahatlerinde de uygulanacak. Yunan adalarıyla Türk kıyıları arasında başlayacak olan easyCruise, yani 'kolay gemi', 260 kabinli ve 550 yolcu kapasiteli. Ucuz gemi seyahatleri fırsatı verilecek bu turların ilki 2008 yılının nisan ayında Bodrum-Pire arasında yapılacak. Gemi, altı Yunan adasına ve Bodrum'a uğrayacak. Günlük fiyatlar 15 avro'dan başlıyor. En pahalısı olan iki kişilik konforlu lüks süit odalar 168 avro. Stelios'la sohbetimizi sürdürürken, genç ve başarılı bir işadamı olarak genç işadamlarına neleri tavsiye edebileceğini soruyoruz... Stelios "İlk önce şans," diyor. Ancak önüne çıkacak şansı da iyi kullanmanın yollarını aramak ve çok ter dökmek gerektiğinin altını çiziyor: "Çocukluğumda ve gençliğimde hiç para sıkıntısı çekmedim. Dolayısıyla borsadan kazandığım bu parayla bir riske girdim ve easyJet'i kurdum. Amacım hem uzun vadede ve sürümden para kazanmak hem de sosyal hizmet vermekti. İkisini de başardığıma inanıyorum. Ardından 11 Eylül faciası geldi... Büyük uçak şirketleri dara düşüp küçülmeye başladıkça easyJet'e olan rağbet arttı. Bu da bir şanstı." Bunun yanı sıra Stelios, gençlere risk almalarını ve yaratıcı olmaya çalışmalarını öneriyor. Küçük çocuk sahibi olan ailelere de çocuklarına interneti doğru kullanmalarını öğretmelerini tavsiye ediyor ve ekliyor: "İstikbal artık internettedir!" Stelios, siyaset konuşmasını sevmiyor. Ancak halkların gücüne ve dostluğuna güvendiğini söylerken Türkiye'ye her gidişinde iyi intibalarla ayrıldığını; Türk ve Yunan halkları arasındaki ziyaretler çoğaldıkça ve halklar birbirini daha iyi tanımaya başladıkça bölgedeki barışın sağlam temellere oturacağına inandığını vurguluyor.
Haberin fotoğrafları