kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Daha sağlıklı olmaları, ebeveynlerin ahşap oyuncak seçmesindeki nedenlerden birisi.

Ahşap oyuncakların yükselişi

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
27.10.2007
Elektronik oyuncakların çocukların gelişimine olumsuz etkisinden korkan anne-babalar, basit ahşap versiyonlara yönelmeye başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ahşap oyuncakların yükselişi
Hiçbirimiz PlayStation oynayarak büyümedik. World of Warcraft başında gözlerimiz acıyana kadar oturmadık. Bizim bildiğimiz Barbie bebekler üç boyutluydu; 'ele gelirdi', internette 1 milyon 400 bin adet 'Barbie oyunu' sitesi yoktu. Kaldı ki internet bile yoktu! Daha mı şanslıydık acaba? Galiba öyleydik. Gidişat da bunu doğrular nitelikte. Her ne kadar üstün teknoloji ürünü oyuncakların ve bilgisayar oyunlarının saltanatı devam etse de, dünya ciddi bir şekilde daha basit oyuncaklara, özellikle de ahşap versiyonlara yönelmeye başladı. Ahşap oyuncak trendi, Avrupa ve Amerika'da son birkaç yıldır gözle görülür şekilde yaygınlaştı. Ahşap oyuncaklara 'sığınılmasının' en önemli nedeni, çocuklarının elektronik oyunlara çok fazla maruz kalmasına tepki gösteren aileler. Çocuklarına ayırabildikleri kısıtlı zamanı bilgisayar oyunlarına kaptıran annebabalar da bağımlılık yaratmayan, süreklilik gerektirmeyen oyuncaklardan yana kullanıyorlar tercihlerini. Geçtiğimiz aylarda Mattel'in kurşun içeren boyalar kullanıldığı gerekçesiyle 18 milyon oyuncağını geri çağırması da bu kaygılara tuz biber ekti.

TÜRKİYE'DE DE VAR
Diğer yandan teknolojik oyuncaklar 'gerçeğe' çok yakın oldukları için çocukların hayal güçlerinin gelişmesine engel olmakla ve yaratıcılıklarını köreltmekle de suçlanıyor. Video oyunları da aynı şekilde. Düşünsenize; ortam hazır, karakter hazır, konu hazır ve hatta oyundaki olasılıklar bile belli. Tüm bu nedenlerden dolayı ebeveynler de basit ve daha sağlıklı malzemelerle üretilmiş, çocukların algısını yormayan, beceri geliştirmelerine olanak tanıyan, hayal güçlerini belirli hikaye ve kalıplarla kısıtlamayan ahşap oyuncaklara yönelmeye başladı. Uzmanlar da ahşap oyuncakların çocukların derinlik algılamasını öğrenmelerine ve el-göz koordinasyonlarının gelişmesine yardımcı olacağını söylüyor. Ahşap oyuncaklarla Türkiye de yavaş yavaş tanışmaya başladı. Kanyon Alışveriş Merkezi Imaginarium ve Yalvaç Abi Kitabevi'nde satılan ahşap oyuncaklara ilgi büyük. Nişantaşı'nda yeni açılan Tayga Toys da sadece ahşap oyuncaklar bulunduran bir mağaza.
Haberin fotoğrafları