kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

AK Parti ve değişim

OSMANLI Bankası Müzesi, çeşitli kültürel faaliyetler düzenliyor. Bunlardan biri, "Yeni Türkiye'nin değişkenlerini anlatan" konferanstı. Uzun tahlillerden sonra varılan sonuç şu: Türkiye değişiyor; AK Parti'nin güçlenmesinin sebebi de, bu değişime diğer partilere göre daha iyi cevap vermesi.
Değişimi anlayabilmek için, Tarhan Erdem 70'li yılların özellikler inin bir kaçını sıraladı:
"- İnsanlar birbirlerine, el yazısıyla mektup yazardı. - Tek kanallı tv döneminde, mahalledeki tek televizyonun sizde olması, her gece evinizin misafir odasının komşularla dolmasına yol açardı. - Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında, karartma gecelerinde, radyoda Hasan Mutlucan ve Ayten Alpman'ı dinlerdik. - Tüp, benzin ve yağ kuyrukları vardı. Bazen günde 6 saate yakın elektrik kesintisi yaşardık. 10-15 yıl kadar telefon numarası alabilmek için sıra beklenirdi. - Cep telefonu yoktu. - Adile Naşit'li, Münir Özkul'lu filimler, Hababam Sınıfı ile gülmeler... - Anadol, Murat 124..."
Prof. Fuat Keyman, siyasi değişim üzerinde durdu: "Dünyanın Türkiye'de yarattığı değişimi anlamadan, Türkiye'yi anlayamayız. Ulus devlet ekseninden, küresel yapıya geçildi. Modernleşme, demokratikleşme sürecinin yanı sıra, küreselleşme ve Avrupalılaşma süreci yaşanıyor. Ayrıca, özellikle 1990'dan sonra, farklı siyasi aktörlerin siyasete talebi oldu; kimlik olgusu yükseldi; İslâmi kimlik ve etnik kimlik ortaya çıktı. Sivil toplum örgütleri de hem yaygınlaştı, hem küreselleşti. Sivil toplumun siyasete ilgisinin artmasıyla, 'aktif yurttaşlık' anlayışı gelişti. Türkiye'nin değişimine cevap veremeyen merkez sol giderek erirken, üstelik soldan uzaklaşıp, milliyetçi çizgide küreselleşme ve Avrupalılaşmaya karşı tepkici bir yere otururken, AK Parti, değişime ve gelişime ayak uydurduğu için, gücünü arttırdı."
Voyvoda caddesi (Bankalar caddesi) toplantıları, "İstanbul söyleşileri", "Aydınlanma söyleşileri" ve "Çağdaş Türkiye tarihi" seminerleri gibi başlıklar altında, ilgilenen herkese açık olarak devam ediyor.