kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD şirketlerinden İran'ı terk etmelerini istedi

Yeni Haber
İngiliz The Guardian gazetesi, ABD'nin AB ülkelerinin büyük şirketlerinden, yürüttüğü nükleer program nedeniyle İran'ı terk etmelerini istediğini yazdı.

Tahran ile ticaret yapmayı sürdüren şirketlerin, ABD'deki faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi tehdidiyle karşı karşıya kaldığını da öne süren gazete, özellikle Fransa, Almanya ve İngiltere'nin ABD'nin bu kampanyasını desteklediğini savundu.
Baskılar çerçevesinde Alman firması Siemens'in ABD ve Alman hükümetlerinden gelen baskılar üzerine dün gece, İran ile yapılacak tüm yeni sözleşmelerden vazgeçildiğini açıkladığı belirtilen haberde, Siemens'ten önce de üç ünlü Alman bankasının İran'dan çekildiklerini hatırlattı.

Guardian, söz konusu bankalar olan Deutsche Bank, Commerzbank ve Dresdner Bank'ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından İran'da kalmaları halinde ABD'de iş yapmalarının güçleşeceği şeklinde tehdit edildiklerini öne sürdü.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığının da Shell ve BP gibi İngiliz şirketlerini Tahran'la iş yapmayı sürdürmenin "riskleri" konusunda uyardığını kaydeden gazete, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin de Total ve GDF'ye aynı yönde uyarıda bulunduğunu iddia etti. ABD'nin İran üzerindeki ekonomik baskısını arttırmaya çalıştığını ve AB ülkelerinin Tahran ile iş yapmayı sürdürerek, bu baskıyı etkisizleştirmesinden yakındığını yazan gazete, ekonomik yaptırımların gelecek yıl itibariyle etki göstermemesi halinde Cheney'nin İran'a yönelik hava harekatı baskısının artacağı görüşünü savundu.