kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP'de "beş koldan" muhalefet

Yeni Haber
CHP'de kurultay süreci devam ederken, parti yönetimi ve muhalifler çalışmalarına hız verdi. Genel Başkan adayı Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul'da parti örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri ile buluşuyor.

Mart 2008'de olağan kurultayını yapmaya hazırlanan CHP'de muhalifler 5 ayrı koldan çalışmalarını sürdürüyor. Örgütlere hakim olan genel merkez yönetimi de kurultaya giderken ağırlığını hissettirmeye başladı.

Muhalif isimlerin iki kez Parti Meclisi'ni olağanüstü toplama girişimine engel olan parti yönetimi, son olarak İstanbul'da yaşanan görevden almaları protesto eden Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu'yu da görevden alarak, muhalefete gözdağı verdi.

Muhaliflerin, şu ana kadar tek aday üzerinde anlaşamaması da CHP yönetiminin elini güçlendirirken, "tek aday" formülünün önümüzdeki günlerde yeniden tartışılması bekleniyor.

KOÇ ÖRGÜTLE BULUŞUYOR

CHP'de genel başkan adaylığını açıklayan ilk isim olan Samsun Milletvekili Haluk Koç, çalışmalarına İstanbul'da devam ederken, burada çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, partililer ve medya temsilcileriyle buluşacak. Koç'un İstanbul'daki çalışmalarının ardından Anadolu turu yapması bekleniyor.

Genel Başkan adayları arasında gösterilen ancak şu ana kadar bu konuda resmi açıklama yapmayan eski Ankara Milletvekilleri Gülsün Bilgehan ve Mehmet Tomanbay ise gelişmeleri yakından takip ediyor. İki ismin, gelişmeleri göre karar vereceği kaydedildi.

CHP MYK üyeliğinden istifa ederek, genel başkan adaylığı için örgütün nabzını yoklayan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ise, bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Oyan, parti örgütleriyle kurduğu telefon diplomasisi ile fikir alışverişinde bulunuyor. Oyan'ın, kurultaya kadar adaylığı konusunda resmi açıklama yapması beklenmiyor.

TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM HAREKETİ


CHP'de bir süredir, "Toplumsal Dönüşüm Projesi" raporuyla dikkatleri üzerine çeken PM Üyesi Ayhan Yalçınkaya da çalışmalarını sürdürüyor. Yalçınkaya, geçen hafta yapılması planlanan ancak Erdal İnönü'nün vefatı nedeniyle iptal edilen "Çözüm Toplumsal Dönüşüm" başlıklı toplantısını 11 Kasım Pazar günü gerçekleştirecek. Söz konusu toplantıya, Türkiye'nin çeşitli illerinden çok sayıda partilinin katılması bekleniyor.

GÖZLER İL KONGRELERİNDE

Öte yandan, gerek parti yönetimi gerekse muhalifler, kurultay delegelerini belirleyecek olan il kongrelerine odaklandı. Kurultay delegelerinin ise, son ana kadar renk belli etmeyeceğini düşünen muhalifler, her şeyin kurultay günü belli olacağına işaret ediyorlar.
Genel Merkez yönetimi ise, örgütlerdeki hâkimiyetin verdiği rahatlıkla, muhalefet çalışmalarını çok ciddiye almıyor. CHP'de genel başkan değişikliğine sıcak bakmayan parti üst yöneticileri, muhalefet çalışmalarını "küskünler hareketi" olarak değerlendiriyor.

(ANKA)