kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Zirvede israf mı?

Türkiye'de gerçek dışı bir haberi yalanlasanız dahi, zihinlerden silip atamıyorsunuz. Doğrusu, ben de, Çankaya Köşkü'nün onarımı ve yeni mobilya alımı için 30.7 milyon YTL ayrıldığını, bunun 18.8 milyonunun tadilata, 11.9 milyonunun ise, yeni mobilyaya sarf edileceğini okuyunca, şaşırıp kalmış ve aklıma şu meşhur tekerleme gelmişti: "El kesesinden sultanım, develer olsun kurbanım."
Meğer, hakikat farklıymış. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, rakamlar, iddiaları hiç tutmuyor: Köşkün onarımı ve yeni mobilya satın alınması için 30.7 milyon YTL harcanması söz konusu değil. Zira 2008 yılında yatırım ödeneği sadece 18.7 milyon YTL.
Harcamaların dökümü şöyle:
* GAP uçağının bakımı: 3.1 milyon YTL * Ankara ve İstanbul hizmet binalarının onarımı: 3.7 milyon YTL * Hizmet binalarının tefrişi ve demirbaş alımı: 1.5 milyon YTL * Cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılan Pembe Köşk ile yabancı misafirlerin ağırlandığı Camlı Köşk'ün onarımı: 3 milyon YTL * Araç alımı: 4.1 milyon YTL * İş göremez durumdaki makine-teçhizatın onarımı ve otomasyon sistemi ile güvenliğe yönelik tesisat alımı: 2.1 milyon YTL * Bilgisayar yazılım ve donanımı: 875 bin YTL
Bütçenin geri kalan kısmı, personel ve sosyal güvenlik harcamaları, mal ve hizmet alımları ile cari transferler için kullanılıyor. Görüldüğü gibi, hizmet binaları da dahil, mobilya alımına sadece 1.5 milyon YTL ayrılmış. Pembe Köşk ve Camlı Köşk'ün, ikisinin onarımı için de 3 milyon YTL'lik bir bütçe tesPit edilmiş. Çankaya Köşkü'nün onarımı ve yeni mobilya alımı için sarf edileceği söylenen 30 milyon YTL, gerçekte sarf edilecek olan 4.5 milyonun YTL'nin aşağı yukarı 7 misli.
Acaba, abartılı bilgileri yayınlayan arkadaşların kaynağı kim? Hatalı verilerle onları birileri kullanmış olabilir mi? Yoksa, Basın Merkezi'nden verilen rakamlar mı doğru değil?
Gerçekten merak ediyorum.