kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Terör konusunda destek verilmeli'

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL
AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, Türkiye'ye teröre karşı savaşında destek verdi. "Adalet ve Temel Haklar" müzakere başlığının açılmasında 301'inci maddenin değişmesinin ön koşul olması için Konsey'e başvurduklarını belirtti..
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan 2007 Türkiye İlerleme Raporu dün açıklandı. Türkiye'nin "AB karnesi" ni açıklayan AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin terörle mücadelesine herkesin destek vermesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin AB sürecinde reform hızının düşmesinin gerekçeleri olduğunu hatırlatan Rehn, "Adalet ve Temel Haklar" müzakere başlığının açılması için 301'inci maddenin değişmesini önkoşul olacağını ifade etti ve "301'inci madde hiçbir gecikme olmaksızın değiştirilmeli" dedi. Konsey'e bu taleplerini ilettikleri kaydetti.

"SİYASİ STRATEJİ"
Rehn, "AB, Türkiye'nin vatandaşını koruma hakkı olduğunu kabul ediyor. Herkes, Türkiye'nin terör ile savaşına destek olmalı" dedi. Rehn, TBMM'nin onayladığı tezkere ile verilen yetkinin "siyasi strateji" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. "Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli ve orantısız askeri güç kullanmaktan kaçınılması gerekiyor" diye konuştu.

İKİ BAŞLIK DAHA AÇILIYOR
"Türkiye operasyon yaparsa AB müzakere süreci etkilenir mi?" sorusuna karşılık olarak, "Spekülasyon yapmayalım" yanıtını verdi. Türkiye'nin 2007 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Rehn, "Rapor ne çok yumuşak, ne de çok sert. Türkiye siyasi krizin üstesinden geldi ve demokrasi daha da güçlendi. Bu nedenle, yavaşlayan reformların yeni bir ivme kazanmasının zamanı geldi" diye konuştu. Türkiye'nin Ankara Anlaşması Ek Protokolü'nü yerine getirerek limanlarını açmadığı için geçen yıl 8 müzakere başlığının açılmaması kararı alındığını hatırlatan Rehn, birkaç hafta içinde "Tüketici Hakları ve Sağlığın Korunması" ili "Trans Avrupa Şebekeleri" başlıklarının açılacağını söyledi.