kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Temsilciler Meclisi'nde PKK'yı kınama tasarısı

AA
Yeni Haber
ABD Temsilciler Meclisi'nin 3 milletvekili, terör örgütü PKK'yı kınayan, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışmayı vurgulayan ve ABD yönetimini, terör örgütü PKK ile mücadelede yeni bir özel temsilci atamaya çağıran bir tasarı sundu.

ABD Kongresi'ndeki Türk dostluk grubunun kurucularından Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Cumhuriyetçi Parti Kentucky Milletvekili Ed Whitfield ile Demokrat Parti Florida Milletvekili Alcee Hastings tarafından sunulan tasarıda, ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, Irak hükümeti ve Irak'taki Kürt bölgesel yönetimi, kuzey Irak kaynaklı PKK saldırılarını durdurmaya çağrılıyor.

Tasarı ayrıca, Türk halkı ve Türk hükümetiyle dayanışma duygularını vurgularken, Bush yönetiminden bir an önce, PKK ile mücadelede özel temsilci pozisyonuna yeni bir isim atamasını istiyor.

Wexler, tasarıyla ilgili olarak, ''ABD'nin, kuzey Irak kaynaklı PKK saldırılarının engellenmesinde, müttefikimiz Türkiye'nin yanında yer alması kritik önemde. Bugüne dek Bush yönetimi, artan PKK şiddetine ilişkin Türkiye'nin endişelerine gereken yanıtı vermekte yetersiz kaldı.

Kuzey Irak kaynaklı PKK saldırıları, ABD'nin, Irak, Afganistan ve terörizme karşı küresel savaşta en önemli ortaklarından biri olan Türkiye'yi tehdit ettiği gibi, Irak'ın daha fazla istikrarsızlaşmasına yol açabilir. Bush yönetimi, Irak hükümeti ve özellikle de Kürt bölgesel yönetiminin, Irak topraklarından PKK'yı temizleme yönünde mümkün olan her önlemi almasının zamanı geldi''
dedi.

Tasarıyı sunan milletvekillerinden Alcee Hastings de, ''Türkiye'ye karşı PKK saldırıları, mümkün olan en şiddetli biçimde kınanmalı. Türkiye'nin, bu terörist örgütün elinde döktüğü kan yüzünden acı çeken halkını koruma yönünde meşru müdafaa hakkını destekliyorum'' diye konuştu.

Hastings, ABD hükümetini, Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak, bölgenin istikrarını bozacak daha fazla saldırı olmasını engellemeye çağırdı.

Bağlayıcılığı olmayan, ancak kongrenin hassasiyetini sergileyen tasarıda, ABD ve NATO müttefiki Türkiye arasındaki uzun dönemli ortaklık da bir kez daha teyit edildi.

ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray'da biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerel saatle dün gece Washington'dan Roma'ya hareketinden önce görüştüğü kongre üyeleri arasında, tasarıyı sunan 3 milletvekilinin de bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, Wexler, Whitfield ve Hastings'in yanısıra, Rahm Emanuel, Kay Granger, Virginia Foxx, Carolyn Kilpatrick ve Steve Cohen gibi Amerikalı milletvekilleri de başbakan ile görüşmede yer aldı.

Başbakan ile görüşmesini değerlendiren Hastings, ''Başbakan Erdoğan ile oturup Türk-ABD ilişkilerinin durumunu açıkça konuşma fırsatı bulmaktan çok memnun oldum. Dün geceki görüşmede, Türkiye'nin bizim ulusal güvenlik çıkarlarımız için kritik önemde olduğunu ve iki ülke arasındaki iletişim hatlarının bu nedenle açık ve güçlü kalması gerektiğini söyledim. Ortadoğu'da zor bir zaman ve Doğu ile Batı arasında köprü işlevi gören laik demokrasi Türkiye, bölgede istikrarın demir attığı bir yer. Öyle de kalmalı. Türk yetkililerle diyaloğu sürdürmeyi ve son 50 yıldır paylaştığımız tarihi ortaklığı güçlendirmeyi umuyorum'' dedi.