kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya buluşmayı konuşuyor

Yeni Haber
Dış basında Erdoğan-Bush buluşması geniş yankı buldu. Erdoğan'ın Beyaz saray'daki görüşmelerini değerlendiren gazeteler, ABD Başkanı George W. Bush'un verdiği sözlerin, Türkiye'nin büyük çaptaki operasyonu önlemeyi amaçladığı görüşünde birleşti.

*"KARE KARE ERDOĞAN BUSH GÖRÜŞMESİ" için tıklayınız

New York Times gazetesi de, "Sayın Bush'un taahhütleri, yönetimin bir Türk saldırısını bertaraf etme çabalarının aciliyetine vurgu yaptı" diye yazdı.

The New York Times, Başkan Bush'un istihbarat konusunda Türkiye'ye yardım etmeye söz verdiğini belirtirken Bush'un PKK'yı için "Türkiye'nin, özgür Irak ve Amerika Birleşik Devletlerinin düşmanı" nitelendirdiğine dikkat çekti.

Gazete, "Sayın Bush'un taahhütleri, yönetimin, Türk parlamentosunun onay verdiği bir Türk saldırısını bertaraf etme çabalarının aciliyetine vurgu yaptı" yorumunu yaptı.

"BEYAZ SARAYI SINIRLI OPERASYONLARA KARŞI ÇIKMADI"

Bush Yönetiminin şimdiye kadar "Ermeni soykırımı" tasarısına güçlü bir biçimde karşı çıktığını ve Iraklı liderlerine, "Kürt asilerine" karşı harekete geçmeleri için baskı yaptığını kaydeden NYT, "Beyaz Saray aynı zamanda Amerikan yetkililerinin sınırlı baskınlar olarak adlandırdıkları eylemlere kamuoyu önünde karşı çıkmadı" da diye yazdı.

TIMES: BUSH, ERDOĞAN'A 'PKK'YI BİZE BIRAKIN' DEDİ


BBC Türkçe'deki basın özetlerinde Times, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un, dün Beyaz Saray'da görüştüğü Başbakan Erdoğan'a 'PKK'yı bize bırakın' dediğini yazıyor.

Gazete, Amerikan Yönetimi'nin PKK'ya karşı harekete geçme konusundaki gönülsüzlüğünün Türkiye'de Amerikan karşıtlığını tırmandırdığını belirtiyor:

"Yeni bir kamuoyu yoklamasına göre, Türkiye'de Amerikan dış politikasını onaylayanların oranı yüzde 2... Bush ve Beyaz Saray'daki strateji uzmanları, itidal telkin etmelerine karşın, Türkiye'ye birşey dayatamayacaklarının farkındalar.
"Bağdat'taki Amerikan Büyükelçisi Ryan Crocker, Türkler bizden izin isteme ihtiyacını hissetmeyecekler. Türkiye egemen bir ülke" diyor.

INDEPENDENT: BUSH PKK'YI DURDURMA SÖZÜ VERDİ

Independent da, Erdoğan-Bush görüşmesiyle ilgili haberinde "Bush, PKK'yı durdurma sözü verdi" diyor ve geniş kapsamlı bir sınır ötesi harekat tehdidinin azalıyor olabileceğine dikkat çekiyor. Gazete şöyle devam ediyor:
"Ama yine de hiçbirşey kesin değil. İçeride PKK'ya karşı harekete geçmesi için baskı altında olan Erdoğan, açıkça sabırlarının tükendiğini söylüyor. Amerika ise ikilimle karşı karşıya. Bir yandan Irak'ta ikinci bir savaşı önlemeye çalışıyor, diğer taraftan da bu ülkedeki askerleri için yaşamsal önemdeki ikmal noktası İncirlik Üssü'ne ev sahipliği yapan müttefiki Türkiye'yi öfkelendirmek istemiyor. Irak'taki sivil ölümler ve Amerikan askeri kayıpları azalmaya başladı. Washington bu son verileri, Irak siyasetinin nihayet sonuç vermeye başladığı şeklinde yorumluyor ve böyle bir dönemde Türkiye'nin harekatının kargaşaya yol açacağını düşünüyor.

"Amerika'nın diğer bir müttefiki Müşerref, uyarıları dinleyemeyerek sıkıyönetim ilan etti. Türkiye'nin Kuzey Irak'a kapsamlı bir harekatı, Amerika'nın bölgedeki nüfuzunun azalmaya başladığının yeni bir kanıtı olacak."

BBC: TERÖRİST PKK ORTAK DÜŞMAN


Beyaz Saray'da Erdoğan ile görüşen Bush, 'terör örgütü' olarak nitelediği PKK'nın ortak düşmanları olduğunu ve PKK ile mücadelede desteği artıracaklarını belirtti. Erdoğan ise olası bir Irak operasyonunun sivillere zarar vermeyeceğini bildirdi.

FT: BUSH'UN ÖNERİLERİ ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ BASKILARI AZALTAMAYABİLİR

Ekonomi gazetesi Financial Times de, Bush'un sınır ötesi operasyonun önünden geçmek için daha geniş bir istihbarat paylaşımı ve bir askeri irtibat sistemini önerdiğini ancak bunun Erdoğan üzerindeki baskıları azaltmak için yeterli olmayabileceğini kaydetti.

(AJANSLAR)