kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sulukule AB raporunda

AB'nin bugün açıklayacağı İlerleme Raporu'nda Sulukule ve Romanların hakları da yer aldı. AB Komisyonu önümüzdeki 4 yıla ilişkin mali yardım çerçevesini de açıklayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sulukule AB raporunda
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in bugün açıklayacağı Türkiye İlerleme Raporu'nda Sulukule de yer aldı. İstanbul'da yapılan yıkımlar çerçevesinde belediyelerin Romanlar için sığınak, temel sağlık hizmetleri, sosyal ve ekonomik önlemler almaması eleştirildi.

YIKIM ÇALIŞMALARI ZARARLI
Türkiye'de ikamet veya seyahat eden yabancılarla ilgili yasada değişikliğe gidilmemesini eleştiren AB, İstanbul'daki yıkım çalışmalarına da yer verildiği raporunda, yasanın özellikle Romanlar konusunda ayrımcılığa neden olan hükümler içerdiğini belirtiyor. İlerleme Raporu'nda, Sulukule'de yaşayanların istimlak ve tahliye işlemlerinin durdurulması amacıyla İstanbul yargısına başvurdukları belirtildi.

AYRIMCILIĞA UĞRUYORLAR
Romanların kültürel hakları konusunda hiçbir adım atmadığı belirtilen İlerleme Raporu'nun "Azınlık ve Kültürel Haklar" bölümünün 23'üncü sayfasında 3 paragraf Romanlara ayrıldı. Raporda, "Türkiye'deki Romanların hâlâ ayrımcılığa uğradıkları" vurgulanıyor. Nisan 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla harabe durumdaki yerleşim alanlarının yeniden inşasıyla ilgili olarak bir çalışma başlatıldığı ve bu çerçevede birçok bölgede Çingenelerin yaşadığı alanların yıkıldığına dikkat çekilen İlerleme Raporu'nda "İstanbul yöneticilerinin, sosyo-ekonomik ve yaltyapı hizmetleri konularında hiçbir girişimde bulunmadığı; Sulukule'de yaşayan Romanlar ve sivil örgütlerin, yıkım ve yerlerinden edilmelerini durdurmak için mahkemelerinde dava açtıkları" ifade edildi.