kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Faiz ve türban

ÖNCE İlhan Selçuk bazı ayetlere referans yaparak, "Faiz haram ama, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye faiz cenneti oldu" dedi. Fehmi Koru ona cevap verdi: "AK Parti faizi kaldırsa, 'laiklik elden gitti' diye ilk bağıracaklardan biri Selçuk olacaktır." Hasan Pulur ve Ahmet Hakan, İlhan Selçuk'a hak verdi. Hakan, "İlhan Selçuk, faizin yasaklanmasını istemiyor; sadece din hassasiyeti olan yazarların, niçin bu konuda suskun kaldığını soruyor. Din hassasiyet gereği türban diye sonuna kadar tutturacaksınız, faize geldiğinde tek bir söz etmeyeceksiniz" diye yazdı.
Oysa, faiz ile türbanın durumu birbirinden çok farklı. Dindar insanlar, kendi aralarında faiz alıp vermeyebilir. Kimse onları faiz almaya veya vermeye zorlamıyor. Türbanda, yani başörtüsünde ise, dinhassasiyetler ve özgürlükler hiçe sayılarak yapılan bir "dayatma", uygulanan bir "yasak" söz konusu.
Laiklikte püf noktası özgürlüktür . Eğer Türkiye'de herkes faizle işlem yapmaya zorlansaydı, tıpkı türban yasağı gibi, laikliğe aykırı bir durum ortaya çıkacaktı. Yanlış okumadınız... Türban yasağı, temel hak ve özgürlüklere, din ve vicdan hürriyetine ters düştüğü için, laikliğe aykırıdır.