kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB: Türkiye'nin terörle mücadelesini destekliyoruz

Yeni Haber
AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Rehn, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin olarak "Türkiye'nin terörle mücadelesini destekliyoruz ancak orantısız güç kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin terör örgütü PKK yönelik olarak Kuzey Irak'a düzenleyeceği olası sınır ötesi operasyonla ilgili olarak da "Türkiye'nin kendini koruma ihtiyacını anlıyoruz. Türkiye'nin terörle mücadelesi desteklenmelidir ancak uluslararası hukuka da saygı gösterilerek bölgedeki barış ve istikrarın korunması için çaba harcanmalıdır. Orantısız askeri güç kullanımından kaçınılmalıdır." diye konuştu.

REFORM SÜRECİ HIZLANDIRILMALI

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin din ve ifade özgürlüğü konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini bildirdi. Avrupa Komisyonu, hazırladığı yıllık ilerleme raporunda "Türk siyasetinde demokrasi, askeri müdahaleye üstün gelmiştir; ancak Ankara'nın yavaşlayan AB reformlarını yenilemeye ihtiyacı vardır" denildi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ve diğer aday ülkelere ilişkin ilerleme raporlarını bugün açıkladı. Raporun açıklanmasının ardından konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Türkiye'de kazanılan yeni ivme, temel özgürlüklerin, özellikle de din ve ifade özgürlüğünün geliştirilmesine yönelik reformları yeniden başlatmak için kullanılmalı" dedi.

Açıklanan Türkiye'ye ilişkin ilerleme raporunda Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi ve ifade özgürlüğüne yönelik uyarılar göze çarparken, sivillerin ordu üzerinde kontrolü, Kürtler ve gayrimüslimlerin haklarının korunması gibi konularda daha çok şey yapılması gerektiği belirtiliyor.
Olli Rehn de basın toplantısında 301 konusunda "Yazarların, akademisyenlerin ve düşünürlerin, şiddet içermeyen; ancak kritik düşüncelerinden dolayı yargılanmaları kabul edilemez" dedi. Rehn, "Bu yüzden din, düşünce ve konuşma özgürlüğü açık, demokratik ve Avrupalı bir toplum oluşturma açısından çok önemli. 301. Madde, feshedilmeli veya gecikme olmaksızın düzeltilmeli" dedi.

İlerleme raporuna göre, Türk hukuk sistemi ifade özgürlüğünü tam olarak garanti altına almıyor. Ayrıca, Ankara'nın Avrupa standartlarına uygun bir şekilde, Kürtler gibi azınlıkları koruyarak kültürel çeşitliliği sağlama konusunda hiçbir ilerleme kaydetmediği belirtiliyor.

Raporda Türk Silahlı Kuvvetleri de yetki alanını aşan açıklamalar yaptığı gerekçesiyle eleştirilirken, Türkiye demokrasisinin AKP'yle orduyu karşı karşıya getiren son anayasa krizinden güçlenerek çıktığı belirtiliyor.

Komisyon, Türkiye'ye komşularıyla iyi ilişkileri sürdürme çağrısında bulunuyor, ancak Ankara'nın Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyonundan bahsedilmiyor. Ancak raporda Kürt halkının haklarının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Raporda ayrıca Türkiye'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilişkilerin normalleştirmesi ve 2005 anlaşmasına saygı duyarak limanları Rumlara açması gerektiği kaydediliyor.

Uzmanlara göre bir öncekine benzer olan ilerleme raporu, Ankara'nın temel hakların geliştirilmesi konusunda iki yıl üst üste pek bir şey yapmamasını vurguladığı için "sert bir dille kaleme alınmış."