kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Dolarda 10 aylık kayıp yüzde16.6

Ekim ayında enflasyonun yüksek çıkması karşısında yatırımcısına reel anlamda kazandıran yatırım aracı çok azdı. Döviz cinsleri elbette kayıp rekortmenliğini sürdürüyor ama bütün faiz enstrümanları da enflasyon karşısında yatırımcısını geçen ay koruyamadı. Sadece borsa ve altın enflasyonun üzerinde bir getiri sağladı.
Bitişikteki tablodan da izlenebileceği gibi, bono faizlerinin ikinci piyasada Merkez Bankası faizinin altına düşmesinden dolayı repo en yüksek kazancı sağlayan faiz aracı haline geldi. Repo faizi Merkez Bankası'nın gecelik faizine endeksli hareket ediyor. Buna karşılık yüzde 1.81'e ulaşan tüketici enflasyonu karşısında reponun reel bir getirisi yok. Mevduat faizlerinde bono ve Merkez Bankası faizine paralel ama çok daha düşük oranlarda bir gerileme var.
Altın dışarıda yükseldi ve yeni rekorlar kırdı ama dolarla fiyatlandığı ve ithal edildiği için, getirisi törpülendi. Cumhuriyet altının nominal getirisi dolardaki yüzde 2.75'lik düşüşü de telafi ederek yüzde 4.12 olarak gerçekleşti. Kayıp Euro'da yüzde 1.19, bir dolar ve bir Euro'dan oluşan döviz sepetinde yüzde 2 oldu. 10 aylık dönemde ise doların düşüşü yüzde 16.64, Euro'nun yüzde 8.58, döviz sepetinin de yüzde 12.06 oldu. Dövizin faiz getirisinin 10 aylık enflasyona yetiştiğini varsaysak bile, döviz bozdurarak YTL ile harcama veya yatırım yapanlar için kayıp kurun nominal gerilemesi olan ortalama yüzde 12 düzeyinde. Bu da çok yüksek bir kayıp.
Faiz düşüşünün etkisini ise en iyi Mali Endeks yansıtıyor. İndirimden sermaye kârı yazacak olan bankaların primlenmesiyle Mali Endeks diğerlerine göre yaklaşık yarı yarıya daha fazla artış gösterdi.