kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Forbes'a göre 3.5 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini Özyeğin'in gözü rüzgârda

Özyeğin bankasını sattı rüzgârın cazibesine kapıldı

HACER GEMİCİ
EPDK'ya yapılan rekor rüzgâr santrali kurma talebi içinde eski bankacı Özyeğin de 22 şirketi ile var. Özyeğin'in 4 bin 800 mw'lik rüzgâr santrali başvurusu 3 Keban, 2 Atatürk Barajı'na eşit..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), 1 Kasım günü ile sınırladığı rüzgâr santrali lisans başvurusu rekorlara imza atarken Türkiye'nin devlerinin de rüzgâr sevdasını ortaya koydu. Nisan 2006'da Finansbank'ın yüzde 46'sını 2.7 milyar dolara Yunan NBG'ye satan Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin, rüzgâr santrali kurmak üzere 22 şirketi ile 43 başvuru yaptı. Finansbank'ı sattıktan sonra Swissotel'i alarak farklı sektöre adım atan finans sektörünün önde gelen ismi Özyeğin'in toplam 4 bin 800 megavatlık (mw) rüzgâr santrali yapımı için başvurduğu öğrenildi.

SONA KALDI, İNCELEME UZADI
Edinilen bilgiye göre, Özyeğin'in ekibi 1 Kasım günü EPDK'ya başvuru yapmak üzere bir gün önceden Ankara'nın yolunu tuttu. Başvurularını yaptıktan sonra çok fazla sıra olduğu için EPDK yetkililerinin başvurularının yeterli olup olmadığını incelemesi için kafeteryada beklemeye başladı. Gece saat 24.00 gibi kafeteryada en son kalan Özyeğin'in ekibiydi. Özyeğin'in kurmaylarından dosyalarını getirmeleri isteyen EPDK yetkilileri bavullar dolusu dosyayı görünce şoka uğradı. İddialara göre dosyaların incelenmesi sabah 04.00'e kadar uzadı. Bu arada EPDK'ya 1 Kasım'da 78 bin mw'lik başvuru geldi. Bu rakam Türkiye'nin 40 bin mw olan toplam kurulu gücünün yaklaşık iki katına eşit. Ayrıca yapılan 746 adet başvurunun rakamsal karşılığı 156 milyar YTL.

SANKO ÇEŞME'Yİ KAPATTI
Özyeğin dışında başvuranlar arasında ilginç iddialı isimler de var. Bunlardan biri Sanko Holding yani Abdülkadir Konukoğlu. Sanko'nun kurulu güç talebi Özyeğin'i de neredeyse katlıyor: 9 bin mw. Bazı bölgelerde işini şansa bırakmak istemeyen Konukoğlu'nun özellikle Çeşme'yi tamamen kapattığı, hemen her bölge için lisans başvurusu yaptığı dile getiriliyor. Türkerler Grubu da 9 bin mw'lik yatırım için EPDK'nın kapısını çalan bir diğer şirket. 67 proje sunan Türkerler, Anadolu ve Karadeniz'de santral yapmak istediğini bildirdi. Bu arada başvuru akını EPDK'da şaşkınlık yarattı. Dosyaları büyük bir odaya yığan ve evrakları tek tek inceleyecek olan kurum, ayrı yer için yapılan başvurularda seçim yapılacak, bu sırada 'verimlilik, maliyet' gibi tüm unsurlar ele alınacak. Ancak beklenti 78 bin mw'lik başvuruya sınırlı sayıda lisans vermesi yönünde.
Haberin fotoğrafları