kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şarap başımı ağrıtır mı?

Yeni Haber
Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmacılar, kırmızı şarapta "baş ağrısına neden olan" kimyasalların miktarını tespit edecek bir cihaz üretti.

Araştırmacılar, şarap, peynir, çikolata, zeytin gibi fermente edilmiş ya da salamura gıdalarda doğal olarak bulunan "biyojen amin" adlı kimyasal maddenin oranını kolayca ölçecek pratik bir cihaz geliştirdi.

Sonuçları, Analitik Kimya dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten Richard Mathies, "yenilen gıdaların, vücut kimyasıyla inanılmayacak derecede ilişkisi olduğunu" belirtti.

Bilim adamları, şarap içtikten sonra baş ağrısı çeken kişilerin, amin oranı yüksek gıdalardan uzak durması gerektiğini ifade ederek, bu gıdaların yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve adrenalin seviyesinde yükselme gibi etkiler de yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Prototipi küçük bir evrak çantası boyutunda olan yeni cihazın, bir damla şaraptaki amin oranını beş dakika içinde tespit edebildiği belirtiliyor.

Cihazın, kişisel kullanıma uygun olacak ve taşınabilecek boyutlara indirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydediliyor.

Diyetisyenler ve uzmanlar, şimdilik sadece sıvılar için kullanılan yeni cihazın, amin hassasiyeti olan kişiler için kolaylık sağlayabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, en yüksek amin oranının kırmızı şarap ve Japon rakısında (sake), en düşüğünün birada olduğunu ifade ediyor.

AA