kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terör saldırıları panik atağı patlattı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
31.10.2007
Güneydoğu'da yaşanan terör olayları panik atak vakalarını tam anlamıyla patlattı. Prof. Dr. Sedat Özkan açıkladı: Bu dönemi terapi ve ilaçlarla atlatan hastalar panik atağa karşı güçlenmiş olarak çıkacak!..
İstanbul Tıp Fakültesi Liyezon Psikiyatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, sizden gelen panik atağa ilişkin soruları yanıtladı:

* Oğlum askerde. Terör saldırılarından sonra geçirdiğim krizler arttı, hayatım kabusa döndü. Artık ilaçlar da işe yaramıyor. Sizce ne yapabilirim?
Son derece zor bir dönem geçiriyorsunuz. Ama şuna inanın; yalnız değilsiniz. Askerde yakını bulunan herkes bu sıkıntıyı paylaşıyor ve terör saldırılarından sonra panik atak vakaları adeta patlıyor. Askerde yakını bulunan herkes potansiyel panik atak hastası durumunda. Üstelik bu hastalık yalnızca askerde yakını bulunanları değil, terörle ilgili haberleri okuyanları da ciddi şekilde etkiliyor. Ancak hayatın gerçeklerine gözlerimizi kapatamayız. Bu dönemde ne yazık ki daha fazla psikoterapi ve doktor kotrolü dışında size önerebileceğim fazla bir şey yok.

* Boşandıktan sonra panik atak hastası oldum.4 yıldır hastayım. Son 1 yıldır ilaç kullanıyorum. İlaç kullandığım sürede iyiydim ama ilacı bırakınca hastalık yine başladı. Bunun kesin çaresi yok mu?
Panik atak tedavisinde ilaç çoğunlukla gereklidir ama yeterli olmayabilir. Uygun psikoterapi ile ilaç tedavisine devam edilirse, ilaç bırakıldıktan sonra hastalığın tekrar etme riski azalır. Bazı yaşamsal durumların yeniden ele alınması da yerinde olur. Boşanma kişinin psikolojik yapılanmasını bozduğu için yeni duruma psikolojik uyum sağlayamamış olabilirsiniz. Hayatınızda yeni biriyle görüşme, ailenizle birlikte veya tek başınıza yaşama gibi yeni bir yapılanmayı gerçekleştiremediğiniz sürece, panik devam edecektir. Bir de her şeyi ilaca bağlamayın. Tedavide kendi sorumluluğunuzun da olduğunu unutmayın.

SADECE İLAÇLAR YETMEZ!

* Son 2 yıldır insanlarla konuşamıyor, iletişimde zorluk çekiyorum. Kullandığım ilaçları kesince düzeleceğimi zannettim ama bırakınca bütün korkularım daha çok ilerledi. Ne yapmam gerekiyor?
Diyabet tedavisinde doktorun hastasına verdiği ilaç nasıl kullanılıyorsa, panik atakta da psikiyatristin verdiği ilaç o şekilde alınmalı ve kullanılmalıdır. Önyargılı davranılmamalı. Bir de sadece ilaçla yetinilmemeli, uzman bir psikologtan da destek alınmalı. Terapi ve ilaçların düzenli kullanması hastalığın daha kısa sürede son bulmasına yardımcı olacaktır. Olayları algılama ve onlarla baş etme şekillerini değiştirmek de hayatı daha kolay yaşamanıza yardımcı olacaktır.

* İlkokul öğretmeniyim. Panik atak nedeniyle çalışamıyorum. Sizce iş göremez raporu alabilir miyim?
Panik atak çalışabilirliği bozmaz. Kimse malülen emekli falan olmaz. Tam tersine psikoterapi yaptığımız hastaların, kaygı ve korkularının sebeplerini anlamalarına yardımcı olup, onları egolarıyla yüzleştiririz. Bu dünyada kim olursa olsun, her insan elinden geldiği ve çalışabildiği ölçüde daha sağlıklı olur. Çalışan ve üreten kişi daha sağlıklı ve mutludur. Uygun bir yaşam ve çalışma platformuyla yeniden üretken hale gelebilirsiniz. Bu konuda bir uzmandan yardım alın.

* Panik atağım nedeniyle geçtiğimiz gün trafikte arabamı kenara çekmek durumunda kaldım. Sizce artık araba kullanmamalı mıyım ?
Bir süre kullanmaması daha uygun olur. Kırık bir kol ile araba kullanılmadığı gibi, böyle akut dönemde de kişi araba kullanmasa daha iyi olur. Aşama aşama hastalık iyileşme göstermeye başladığında, kişinin araba kullanması daha yararlı olacaktır.

KORKMAYIN; ÖLMEZSİNİZ!

* Her atakta kalp krizi geçirdiğimi hissediyorum. Sizce ataklar sırasında ölür müyüm ya da felç geçirir miyim?
Panik atakta sıklıkla ölüm, kalp krizi, aklını yitirme, nefes alamama, kontrolünü kaybetme ve bayılma korkusu gözlenir. Bunlar panik ataktan dolayı olmaz, sadece düşünceden kaynaklanır. Uçağın düşeceği korkusuna rağmen uçağın düşmemesi gibi... Bunun tedavisi de doktor doktor dolaşmak değildir. Psikoterapi ile bu durum hafifletilebilir.

* Panik atağım reglden 1-2 gün önce geliyor. Bu durumda atağı azaltırken regl düzenini nasıl korumalıyım?
Ruhsal rahatsızlıklarının çok büyük çoğunluğu adet öncesi dönemde, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz döneminde ortaya çıkar. Hormonların psikolojiyi ve psikolojinin de hastalıkları etkilediği çok iyi bilinen bir gerçektir. Hastalıklar psikolojiyi, psikolojik durum da hastalıkları yoğun ölçüde etkilemektedir. Hastalıkla psikoloji arasında çift yönlü bir etkileşim bulunur. Adet öncesi gerginlik sendromu yaşayan kadınların yüzde 20'si için psikiyatrik tedavi gerekmektedir. Diğerlerinde ise vitamin, hafif hormon ilaçları, ödem çözücü ilaçlar ve yaşam önerileriyle hastalığın büyük bölümü iyileşir.
Haberin fotoğrafları