kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Doç. Dr. Uğur Yılmaz:

Ayrı yataklar seksi öldürür mü?

ESRA TÜZÜN
21.10.2007
Yataklar ayrılmalı mı, seks hayatı bundan zarar görür mü? İşte bu sorunun yanıtını iki uzman Yeditepe Uyku Merkezi Başkanı Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ve Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz tartıştı.....
Doç. Dr. Uğur Yılmaz:
"Ayrı yataklar ilişkiyi soğutur. Seks yalnızca birleşme değildir, dokunmak, sarılarak uyumak da sekstir. İnsanların adaptasyon yeteneği vardır, sağlıklı cinsel hayat için birlikte uyumaya alışsınlar."

Sizce çiftler aynı yatakta mı, ayrı yatakta mı uyumalı?
Cinsellik açısından ayrı yatakta yatmak ilişkiyi soğutabilir. Ten uyumu varsa, o çiftler zaten ayrı yatmak istemez. Birlikte uyumak duygusallık için önemlidir. İçinde duygusallık olmayan seks zaten mastürbasyondur.

Seksten sonra yatakların ayrılması doğru mu?
Seks boşalma ya da orgazmla bitmez. En az 24 saatlik bir olay; bunun öncesi var, hazırlık dönemi var, cinsel birleşme onun küçük bir parçası. Psikoloji açısından ayrı yatmak cinsel etkileşimi bozabilir.

Uyku sırasında çiftlerin birbirine teması önemli mi?
İnsanın adaptasyon yeteneği vardır. Birlikte uyumaya alışabilir, kendini adapte edebilir. "Ben birlikte uyuyamıyorum," diye kestirip atmak yerine birlikte uyumanın, birbirine sarılmanın güzelliğine alışmalı.

Çiftlerden biri yataklarını ayırmak, diğeri birlikte uyumak isterse ne önerirsiniz?
Bunun gerekçesini tartışmak lazım. Yatağını neden ayırmak istiyor, bunu konuşmaları lazım. Ayrılmak isteyen kişi belki rahat uyuyamıyordur, horlama önemli bir neden olabilir ama şunu da bilsin ki diğer çift kendini terk edilmiş olarak görebilir. İlişkisine yönelik korku yaşayabilir. Kendileri durumu çözemiyorlarsa aile terapistine gitmeleri gerekebilir.

Çiftlerin uyku düzenleri birbirlerine uymuyorsa, bu ilişkilerini kötü etkiler mi?
Uyku düzeni bozuksa cinsellik bozulur. Ancak biz bu durumdaki çiftlere cinselliğin yalnızca gece yaşanması gerekmediğini hatırlatıyoruz. Ciselliğin zamanı yoktur, gündüz de olabilir, sabah çok daha iyi olabilir, akşam da olur. Birbirleri için en uygun zamanı bulmalılar.


Orta yaştan sonra yatakların ayrılması daha mı sağlıklı?
Evliliğin başından beri yatakları ayrıysa sorun yok. Ama evliliğin belli bir döneminde buna karar veriliyorsa, o zaman sorun çıkabilir. "Cinselliğimiz bitti, ayrı yatalım," kavramına karşıyım. Cinselliğin dokunma boyutunda her yaşta devam etmesi mümkün.

Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl:
"Uyku bozukluğu çok çabuk bulaşır. Aynı yatakta yatan çiftlerden biri diğerine uyku sorununu hemen bulaştırır. Sağlıklı uyku için belli yaştan sonra yataklar ayrılmalı."

Sizce çiftler aynı yatakta mı, ayrı yatakta mı uyumalı?

Uyku sağlığı için kişilerin en rahat ettiği ortamda ve yatakta uyumaları gerekir. Yalnız uyurken rahat eden birini biriyle uyumaya zorlarsanız, uyku sağlığı bozulur. Zaten uyku bozukluğu çok çabuk bulaşır. Uyku sorunu çeken birinin hiç sorunu olmayan eşi, aynı yatakta yattıkları için bir süre sonra rahatsızlık çekmeye başlayabilir.

Seksten sonra yatakların ayrılması doğru mu?
Bu bir tercih, rahat edeceklerini düşünüyorlarsa neden olmasın. Geniş yatağı tercih edebilirler, ayrı yastık ve yorgan kullanabilirler yine de birbirlerinden rahatsız oluyorlarsa ayrı yatak, hatta ayrı odayı bile deneyebilirler.

Uyku sırasında çiftlerin birbirine teması önemli mi?
Bu tamamen bir tercih ve kişilik meselesi. Bazı kişiler uyurken kimsenin kendine dokunmasını istemez. Dokunduğunuz anda uykusu bölünür ve bütün hayatını etkileyecek uyku bozukluğu başlar. Ama bazıları da sarılmaktan hoşlanır, öyle rahat uyur.

Çiftlerden biri yataklarını ayırmak, diğeri birlikte uyumak isterse ne önerirsiniz?
Eşlerden birinin yatağını, hatta odasını ayırmasını sağlayacak pek çok nedeni olabilir. Huzursuz bacak hastalığı, apne hastalığı, prostat bunların en başındadır. Diğer taraf bunu anlayışla karşılamıyorsa, o zaman gerginliğin artmaması için aile danışmanına başvurmaları gerekir.

Çiftlerin uyku düzenleri birbirlerine uymuyorsa, bu ilişkilerini kötü etkiler mi?
Çok etkiliyor, o konuda da biz doktorlar olarak değişik branşlarla yaklaşımda bulunuyoruz. Uyku apnesi hastalığı bir göğüs hastalıkları sorunu değil, aile sorunudur. Psikiyatristler olaya el atar ve çiftler için ortak yol araştırılır.

Orta yaştan sonra yatakların ayrılması daha mı sağlıklı?
Uyku süresi yaşla birlikte azalıyor, o farklılıklara göre gerektiğinde yatağı odayı ayırmak daha sağlıklı bir durum. Zaten pek çok ailede de belli yaştan sonra odalar ayrılır, böylece daha sağlıklı uyurlar.
Haberin fotoğrafları