kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Putin'in atıfta bulunduğu olay 1962'de yaşandı. Dönemin ABD lideri Kennedy, Sovyetler'in Küba'dan füzelerini çekmesini istedi. İki ülke savaşın eşiğine gelince ABD Türkiye'deki, Sovyetler de Küba'daki füzelerini çekmişti.

'Küba krizi gibi bir dönem yaşıyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Avrupa'ya füze sistemi kurmak isteyen ABD'ye bu kez "tarihi" bir uyarı yaptı... ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı planının, 1962'de ABD ile Sovyet Rusya'yı nükleer savaşın eşiğine getiren "Küba füze krizine" benzediğini söyledi. Portekiz'de AB Rusya zirvesinde konuşan Putin, "Sovyetler Birliği'nin Küba'ya tek taraflı füze yerleştirmesi krize yol açmıştı. Bugün teknolojik açıdan bakınca çok benzer bir durum var" dedi.

TÜRKİYE ODAKTAYDI
Rus lider, daha sonra havayı yumuşatmak için ekledi: "Soğuk Savaş sonrasında ABD ve Rusya'nın ilişkileri çok gelişti. ABD Başkanı Başkanı Bush da dostum. Ancak önerilerimize yanıt alamıyoruz" dedi. Bush, füze kalkanı projesinin İran'a karşı olduğunda ısrar ediyor. Putin ise "Sistemi hedefimiz haline gelir" diye tehdit ediyor. Sovyetler'in Küba'ya ABD'yi hedef alan füzeler yerleştirmesi ile patlak veren krizde Türkiye'deki ABD'nin Jüpiter füzeleri de hedef haline gelmişti. Rusya'nın Küba'dan, ABD'nin de Türkiye'den füzeleri sökmesiyle savaşın eşiğinden dönülmüştü.