kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkler büyük bagaj istedi sedan oto liderliğe kuruldu

ÖZHAN TEZEL
15.10.2007
Otomobil sektöründeki son gelişmelerle daha da büyüyen sedan pazarı liderlik koltuğunu sağlamlaştırdı. Toplam satışlardaki sedan oto hatchback oto farkı uçuruma döndü, 10 puan fark bir yılda 17'ye çıktı..
Sedan otomobiller, Türk otomotiv pazarındaki hâkimiyetini yeniden güçlendirdi. Son birkaç yıldır sedan otoların liderlik koltuğu hatchback otolarca zorlanmış, toplam satışlardaki sedan ve hatchback farkı kapanmaya yüz tutmuştu. Fakat sektördeki gelişmeler tekrar sedan otonun önünü açtı. Toplam satışlardaki fark yerini uçuruma bıraktı, 10 puanlık fark tam 17 puana yükseldi. Sedan otolar tahtını sağlamlaştırdı. Ocak eylül döneminde Türkiye otomobil pazarı 2006'nın aynı dönemine göre yüzde 18 daralırken sedan pazarı sadece yüzde 12, hatchback pazarı ise tam yüzde 28 daraldı. Türk otomobil severler sedan otomobilleri tercih ederken, sedan ile hatchback arasındaki fark artarak büyüdü. 2006'nın ocak eylül aylarında toplam satışlardaki payı yüzde 39 olan hatchback otolar, bu yılın aynı döneminde 4 puan daha kan kaybetti. Bu dönemde sedan otolar toplam satışlardaki payını 3 puan artırarak yüzde 52'ye yükseltti. 10 puanlık pazar payı farkı 17 puana çıktı.

UÇURUMUN NEDENLERİ
Rekabetin yoğun yaşandığı kompakt sınıfta sedan ile hatchback oto arasındaki fark daha da belirginleşti. Bu sınıftaki hatchback otolarda daralma yüzde 23 olarak gerçekleşti. Aynı sınıftaki sedan otoda ise daralma yerini büyümeye bıraktı. Lüks oto pazarının istikrarlı bir şekilde büyümesi sedan otonun güçlenmesindeki önemli etkenlerden biri oldu. Bir diğer etken ise kompakt sınıf otolarda pazara yeni giren Corolla ve Linea gibi sedan modellerin başarılı satış grafiği yakalamasıydı. Peugeot 307, Renault Megane HB, Volkswagen Golf ve Astra HB gibi modellerin yüzlerinin eskimesi hatchback ile sedan arasındaki uçurumun tuzu biberi oldu. Türklerin büyük bagaj isteği bu gelişmelerle birleşince sedan oto liderlik koltuğuna kuruldu.