kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehmet Şimşek

Ekonomi, operasyonu rahat kaldıracak güçte

Devlet Bakanı Şimşek, "Türkiye ekonomisi, askeri operasyonların oluşturacağı ekonomik etkileri çok rahat kaldırabilecek güçlü bir düzeye gelmiştir" dedi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yapacağı bir askeri operasyonunun, makro ekonomik dengeleri değiştirmeyeceğini belirterek, "Türkiye ekonomisi artık çok dayanıklı bir ekonomi haline geldi" dedi. Milli güvenlik konusunun öncelikli bir konu olduğunu belirten Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisi, askeri operasyonların oluşturacağı ekonomik etkileri çok rahat kaldırabilecek güçlü bir düzeye gelmiştir artık. O nedenle ben, ABD'de bana böyle bir harekatın ekonomiye etkisini soranlara da Türkiye ekonomisinin, böyle bir harekatın ekonomiye etkisini karşılayabilecek kapasitede olduğunu vurguladım." Türkiye, ekonomik olarak büyüdükçe, uluslararası alandaki etkisinin de artacağını belirten Bakan Şimşek, bu nedenle, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

DAHA İYİ NOTU HAKKETTİK
ABD'de reyting kuruluşlarıyla görüşmelerinde, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri anlattıklarını belirten Bakan Şimşek, New York'ta, Moody's ve Standard and Poor's'un üst düzey yöneticileriyle bir araya geldiklerini kaydetti. Reyting kuruluşlarının, Türkiye'nin son yıllarda çok ciddi bir mesafe katettiği görüşünde olduklarını belirten Bakan Mehmet Şimşek, bu kuruluşlarla yaptıkları görüşmelerde, 2007 yılı bütçe gerçekleşmeleri, 2008 bütçesi konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini, sosyal güvenlik ve enerji başta olmak üzere, yapısal reformları nasıl gerçekleştireceklerini anlattıklarını bildirdi. Şimşek, şöyle devam etti: "Reyting kuruluşlarıyla, genel makro görünüm, enflasyon ve cari açık konularını da ele aldık. Gerek Moody's, gerekse Standard and Poor's, Türkiye'nin 'çok daha iyi' bir kredi notunu hak ettiği görüşünde hem fikirler.Reyting kuruluşları, Türkiye'nin yapısal reformları gerçekleştirmesi halinde, kredi notunun yükseltileceğini vurguladılar. Reyting kuruluşları, faiz dışı fazlanın gelecek yıl yüzde 5,5'e inmesinin, ekonomik dengeleri etkilemeyeceği görüşündeler. Yani ekonomik programın planlandığı gibi sürdürülmesi halinde, önce Türkiye'nin ekonomik görünümünün, daha sonra da kredi notunun yükseltileceği görüşündeyiz. ABD'deki reyting kuruluşları ve yatırımcı kuruluşlara, bizim Irak ve Irak'taki insanlarla bir sorunumuz olmadığını, teröristlerle sorunumuz olduğunu ve bu sorunu da çözeceğimizi belirttik."