kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kanser olma ihtimalim var mı?

26.10.2007
Menopoza girmek üzereyim. Annem bu yaşlarda kanser olmuştu. Her yıl check-up yaptırıyorum. Yeterli mi? Birsel D./İzmir..
Kadın vücudunda meydana gelen kanserlerin yüzde 40-45'i genital organlardan çıkıyor. Bunlar; meme, yumurtalık, rahim, rahim ağzı, dış genital organ kanserleridir. Bu hastalıkların en sık görüldüğü yaşlar da 40-55 arasıdır. Memorial Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Derin Kösebay, menopoz döneminde bu kanseri erken yakalayabilmeniz için şunları öneriyor:

* Menopoz dönemindeki kadınların 6 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir. Bu muayenede göğüsler mutlaka incelenmeli, kadınlara kendi göğüslerini ayda bir kontrol etmeleri öğretilmeli.

* Senede bir vajinal Smear testi yaptırılmalı. Şüpheli bir bulgu saptandığında rahim ağzı bölgesinin optik bir yöntemle büyültülerek değerlendirilmesi ve bu alandan patolojik inceleme için doku alınması gerekir.

* Senede bir mamografi çektirilmelidir. (Ailede meme kanseri varsa 40 yaşından önce başlanarak yapılmalı.)

* Senede bir kan testleri ve hormon değerleri (FSH, PRL, TSH) incelenmelidir. Kan sayımı, sedimantasyon, şeker, kolesterol gibi önemli parametreler de gözden geçirilmelidir.