kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yönetmen Mesut Uçakan

Dindarlığımı öne çıkarttım, dışlandım!

ZEYNEP ALKAN / GÜNAYDIN
BaşrolleriniRahmi Dilligil,Kenan Bal,Yalçın Dümer veCeren Öztürk'ünpaylaştığı 'YerliMatrix' diyelanse edilen'Anka Kuşu' 9 Kasım'davizyona giriyor...
'Kelebekler Sonsuza Uçar', 'Kavanozdaki Adam', 'Yalnız Değilsiniz' gibi filmlerin senarist ve yönetmeni Mesut Uçakan son filmi 'Anka Kuşu'nu tamamladı. 9 Kasım'da vizyona girecek filmde, 12 Eylül, 28 Şubat ve türban konusunu da işleyen Uçakan; "Bu filmden sonra belki çok eleştri alacağım" diyor.

* Film 9 Kasım'da vizyona girecek. Heyecanlı mısınız?
Görücüye çıkan genç kız gibiyim! (kahkahalar) İki yıldır bu filmle uğraşıyorum, maddi imkansızlıkları aşarak güzel bir işi kurtarmaya çalışıyorum.

ÖLÜMSÜZLÜK SIRRI
* 'Anka Kuşu' ne anlatıyor?
Kahramanımız idealist ve büyük ödüller almış bir yönetmen. Fakat fikir sancısı çekiyor, hayatın gizemini okumaya çalışıyor, metafiziğe el atmayı istiyor. Ölümsüzlük sırrını yakalamak gibi bir endişesi var. Kendi hakikatini, varoluş sırlarını kurcalama çabası, yani bir anlamda erme durumu bu. Kendi yanlışlarına başkaldırıyor. Bu benim gözümde bir kahramanlıktır. Ama ikinci bir eylemi var ki; sosyal plandaki pek çok problemle de ilgileniyor bu yönetmen. Mesela 12 Eylül'ü, 28 Şubat'ı, başörtüsü sorunu ele alıyor. Filmin biraz siyasal uzantıları olan tarafı da var. Nihai nokta, 'Anka Kuşu' ile sembolize edilen; her insanın kendi hakikatine yaptığı yolculuk.

* Nedir bu sır?
Metafiziğe açıldığınız zaman önünüze pek çok soru ve problem çıkıyor. Biz, metafiziği kurcalıyoruz. Bu felsefenin konusu. Bizim dinimizde tasavvuf; Allah tarafından bildirilen bilgidir. İşin izah tarafı en zor olanı da bu. Ama Türkiye'deki mevcut seyirci profili metafizik konusunda daha toplama ve çıkarmaları bile bilmiyor. Bu yüzden senaryoyu defalarca yıkadık. Seyircinin anlamasa bile çok heyecanlanacağını ve etkileneceğini düşünüyorum. Çünkü ben, her insandan mutlaka metafizik bir tel geçtiğine inanıyorum. Bizim niyetimiz o tele dokunmak. Bu filmden sonra bazı kesimler tarafından eleştiri alacağımı da biliyorum.

YERLİ MATRIX DEĞİLİZ
* Özellikle siyasal açıdan konuya yaklaşmışsınız. Bu bir risk değil mi?
Bilakis; yeni tartışmalar, yeni yollar açması bakımından faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bir duygu yoğunluğu içerisindeyim ve bu mevcut toplumun akışı dışında bir yerde. Filmde samimi olarak kendi dünyamı yansıtmaya çalıştım. Sadece bu, seyirciye ne kadar geçecek onu düşünüyorum. Seyirci her ne kadar aptal espirilere gülse de, ne kadar basit konulara ilgi gösterse de, onun altında bir metafizik terim olduğuna inanıyorum.

* 'Anka Kuşu' için 'yerli Matrix' diye haberler çıktı basında. Rahatsız mısınız bu benzetmeden dolayı?
Tabii ki rahatsızım. Matrix'in ilgi çeken yanı, entelektüel planda hayata getirdiği bir yorumu olması. Ancak, Matrix daha çok geniş kitleleri o görkemli dövüş sahneleriyle, büyük bütçesiyle etkiledi. Şimdi 'yerli Matrix' denilince, bizden de o beklenilecek. Ama böyle sahnelerimiz yok! Hayata getirdiği yorumla örtüşen taraflarımız var. O da; Matrix'te gördüğümüz her şeyin bir similasyon olduğu. Bizim kültürümüz yıllardır Allah'tan başka her şeyin hayal olduğunu söyler. Bu konuda bilimsel gerçeklere dayanarak açacak olursak; Quantum fiziği de, maddenin gerçekte olmadığını, gördüğümüz her şeyin bir yansıma olduğunu söylüyor.

FESTİVALLERE GİDEMİYORUM
* Sizin için 'dinci yönetmen' denmesi doğru mu?
Özer Kızıltan 'Takva' filmini çeker, diğer bir yönetmen din adamını ele alır ama hiçbir zaman 'dindar yönetmen' denmez. Ama ben; bilimkurgu olarak 'Kavanozdaki Adam'ı çekerim, bir gece şoförünün cinayetlerini anlatan 'Yapayalnız' filmini çekerim, yaptığım her film dinci olur. Onu bir türlü anlayamam. Her şey olabilirsiniz, her türlü inanca, her türlü lükse sahip biri olabilirsiniz ama dindarlığınızı öne çıkarttığınız zaman sadece o noktadan bakılır, dışlanırsınız.

* Dışlandığınızı mı düşünüyorsunuz?
Bana büyük faturalar kesiliyor. Gerek medyadan, gerek festivallerden, gerekse daha başka alanlardan mahkum ediliyoruz. Ama gocunmuyorum'. Üç günlük dünyada ben bir aşkı seslendirme çabasındayım!
Haberin fotoğrafları