kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yarın İstanbul'da kapalı olan yollar

Yeni Haber
Yarın İstanbul'da koşulacak olan 29. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu nedeniyle koşu güzergahındaki yollar trafiğe kapatılacak.

KOŞU GÜZERGAHLARI

29. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 800 metre yukarısında oluşturulacak start alanında, saat 09.00'da başlayacak.

42 kilometre 195 metrelik parkur, Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey, Harbiye, Taksim, Tepebaşı, Şişhane, Unkapanı Köprüsü, Saraçhane, Haşim İşcan Geçidi altı, Aksaray, Yenikapı, sahil yolundan Ataköy, Ataköy Demir Motel karşısında alt geçitten geriye dönülüp sahil yolu takip edilerek Yedikule, Yenikapı, Kumkapı, Sarayburnu, Eminönü, Karaköy, Fındıklı, Kabataş ve Dolmabahçe Sarayı güzergahında tamamlanacak.

15 Kilometre Koşu ise maratonun startının verildiği yerden, aynı saatte başlayıp, Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey, Harbiye, Taksim, Tepebaşı, Şişhane, Perşembe Pazarı, Karaköy, Fındıklı, Kabataş ve Dolmabahçe Valide Sultan Camii güzergahında gerçekleştirilecek. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Koşusu da, saat 09.30'da, Acıbadem Köprüsü altından başlayıp, Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey, Harbiye ve Taksim güzergahında yapılacak.

TOPLAM ÖDÜL BİR MİLYON BİN DOLAR

Maratonda, zaman zaman görülen katılım düşüklüğünü ortadan kaldırmak, dereceleri daha iyi bir noktaya taşımak ve daha çok sayıda ünlü atletin katılımını sağlamak amacıyla, bu yıl dağıtılacak toplam ikramiyede büyük bir artış yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan düzenlemelerle toplam ödül miktarı 572 bin dolardan, bir milyon bin dolara çıkarıldı. Genel sıralamada erkeklerde ve bayanlarda maratonu birinci olarak tamamlayacak atlet 60 bin dolar kazanacak. Dereceye giren Türk atletler, geçen yıl olduğu gibi, belirlenen ödüllerin iki katına sahip olacaklar.Dünya ve parkur rekorunu kıracak atlet ise 170 bin dolar kazanacak.

Türk atletlerin sıralamasında birinciliği elde eden 20 bin dolar alacak. İstanbul'da dünya rekoruna ulaşacak atlet ayrıca 100 bin dolar ödüle hak kazanacak. Parkur rekoru kıran atlet 10 bin dolarlık, Türkiye rekoru kıran atlet ise 25 bin dolarlık ek ödül alacak.

Bu yıl Avrasya Maratonu içinde koşulan Balkan Maraton Şampiyonası ile yarışın engelliler kategorisinde ilk sırayı alanlar da 4 bin dolar ile ödüllendirilecekler.

CUMHURİYET COŞKUSU

Bu yıl Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gün önce gerçekleştirilecek organizasyonda, Halk Koşusu'na katılanlar Türk bayraklarıyla koşacaklar.

''Bayrağını eline alan gelsin'' çağrısıyla İstanbulluları Halk Koşusu'na çağıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ayrıca start noktalarında koşuya
katılanlara Türk Bayrağı dağıtacak.Koşuyu tamamlayanlara ayrıca madalya ve tişört verilecek.Maraton, TRT-1'den naklen yayınlanacak.
Organizasyonu, yerli ve yabancı 150'den fazla gazetecinin izlemesi bekleniyor.

BALKAN ŞAMPİYONU DA BELİRLENECEK

Organizasyon, 29. yılında bir kez daha maratonda Balkan Şampiyonası'na ev sahipliği yapıyor.

Balkanların en iyi maratoncuları 2001, 2002 ve 2005 yıllarından sonra, bu yıl yine Avrasya Maratonu'nda bir araya gelecekler.10 Balkan ülkesinin atletizm federasyonları tarafından yarışa kaydedilen bayan ve erkek atletler, İstanbul'da Balkan şampiyonluğuna ulaşmak için mücadele edecekler.

Balkan Maraton Şampiyonası'nda dereceye girecek atletler nakit ödüller de kazanacak.

ÜNLÜ ATLETLER

Maratona katılacak en iyi atletler arasında erkeklerde, 2006 Paris Maratonu beşincisi Kenyalı David Langat, İsrail'de yarıştığı için Bahreyn vatandaşlığından çıkarılan ve sonra geri alınan Kenya asıllı atlet Mushir Salem Jawher, Kenyalı atletler Philip Serem, Philip Chirchir, 1997, 1998, 1999 Avrasya Maratonlarının şampiyonu Etiyopyalı Taye Moges Mamo, geçen yılın Avrasya Maratonu şampiyonu Litvanyalı Pukstas Mindaguas gibi isimler yer alıyor.

Bayanlarda ise 2004 Olimpiyat Oyunları altıncısı, 2006 Avrupa ikincisi Sırp Olivera Jevtic, 2006 Paris Maratonu ikincisi Rus Natalya Volgina, 2006 Avrasya Maratonu'nda Türkler tasnifinde ilk sırayı alan Mehtap Doğan, 2006 Stockholm Maratonu beşincisi Etiyopyalı Tafa Woynishet Girma, bu yıl 14 Ekim'de yapılan Dünya Yol Koşusu Şampiyonası'nın onuncusu Romanyalı Alina Gherasim, mart ayında Barcelona Maratonu'nu kazanan Hollandalı Kristijna Loonen, bu yıl Ottawa Maratonu'nda üçüncü olan Etiyopyalı Yeshi Esayias gibi atletler en iyiler arasında bulunuyor.

MARATONDA ÇİPLİ SİSTEM YİNE UYGULANACAK

Bu yıl ikinci kez çipli sistemle koşulacak maratona 5 binin üzerinde atletin katılması bekleniyor.

Geçen yıl start ve bitişte kullanılmak üzere atletlerin ayakkabılarına takılan çipler, bu yıl parkur üzerindeki belirli noktalarda da kontrol edilerek atletlerin durumu belirlenecek.

Maratonda bu yıl yapılan değişikliklerden birisi de, bitiş noktasının Dolmabahçe Sarayı önü olarak belirlenmesi oldu. Daha önce, BJK İnönü Stadı içinde sona eren maratonun bitiş noktasında yapılan değişiklikle, atletler finişi saray girişi önünde görecek.

Bu arada, organizasyon nedeniyle 07.30 ile 14.00 saatleri arasında Boğaziçi Köprüsü ve ana arterler trafiğe kapatılacak.

ÜCRETSİZ ULAŞIM

Yarış günü göğüs numarasını gösteren herkes saat 09.00'a kadar İETT otobüsleri, deniz otobüsleri, şehir hatları vapurları, metro ve hızlı tramvaylardan ücretsiz olarak yararlanabilecek.

Sporcular en geç saat 07.30'da BJK İnönü Stadı önünden kalkacak İETT otobüsleriyle start noktalarına götürülecek.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Yarış günü sağlık konusunda da bir dizi tedbirler alınacak.Yarış sırasında 25 adet ambulans, tam teşekküllü bir çadır hastane ile sağlık ekibi hazır bulunacak.

Ayrıca, güzergah üzerindeki hastaneler de acil vakalara karşı önceden uyarılacak.

RESMİ FOTOĞRAFÇI

Bu yıl bir İngiliz firmasıyla yapılan anlaşmayla, organizasyona katılan herkesin fotoğraflarının çekileceği ve katılımcıların dilediklerinde bufotoğrafları temin edebileceği bildirildi.

29. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu organizasyonu kapsamındaki Maraton, 15 Kilometre Koşu ve Halk Koşusu'na katılanlar, yarış anında ve varışta çekilmiş fotoğraflarını internet üzerinden sipariş verebilecekler.

Yarış günü parkur boyunca görev yapacak olan profesyonel spor fotoğrafçılarının çekeceği resimler, Avrasya Maratonu'na özel tasarımlar ile ''www.marathon-photos.com'' adresinde satışa sunulacak.

1999 yılından bu yana yol koşuları fotoğrafçılığında hizmet veren marathon-photos.com, 22 ülkedeki 200'den fazla yarışta çekilmiş yaklaşık 2 milyon fotoğrafı internet sitesinde barındırıyor.

AA