kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkler 2250 yıldır asker

Yeni Haber
Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve temel Türk tarihi uzmanı Prof. Dr. Mustafa Keskin, ''Türkiye, her bakımdan güçlü, insan, zaman ve mekan unsurlarını mükemmel kullanmaya kadir bir orduya sahip olmaya mahkumdur'' dedi.

Keskin, Büyük Hun İmparatoru Metehan'ın milattan önce 250 yılında kurduğu ordu ile 2250 yıllık Türk ordusunun temelinin atıldığını söyledi.

İzmir ve çevresinde devlet kuran Emir Çakan Bey'in, Türk deniz kuvvetlerinin kurulmasına öncülük ettiğini belirten Keskin, 1912 yılında da Türk Hava Kuvvetlerinin kurulduğunu anlattı.

Tarihte Türk milletinin farklı bölgelere yayınmış olduğunun görüldüğünü, güçlü bir ordudan yoksun olunması durumunda hiçbir coğrafyada devlet kurulamayacağını ifade eden Keskin, şunları kaydetti:

''Tarihin bize, fıtratımızın, yaşanılan coğrafyadaki jeopolitik ve stratejik konumumuzun yüklediği bir sorumluluk var. Kader, Türkleri dünyanın farklı bölgelerine yaymıştır. Güçlü bir ordunuz yoksa, bu coğrafyalarda devlet kuramazsınız. 1040'ta Dandanakan Savaşı ile bu coğrafyada devlet kurduk. Hristiyan dünyası, Türklerin Müslüman olmasını affedilmez bir hareket olarak benimsedi ve Türkleri, Selçuklular öncesinde Hristiyan olan Anadolu'dan çıkarmak için haçlı seferleri düzenledi. Bunun izleri silinmeden Doğu'dan Moğolların istilasına maruz kalındı. Bu iki saldırılara direnen Türkler, kendilerinden olmayan güçlere tabi olmadı. Türkler, İslamiyeti yayarken aynı zamanda İslam coğrafyasını savundu ve bu savunmada yalnız kaldı.''

ORTA DOĞU'DAKİ DURUM

Orta Doğu'nun bütün zamanlarda, bütün ulusların ilgi odağı olduğuna işaret eden Keskin, bu bölgenin tarihi incelendiğinde, sürekli dışarıdan gelenlerce yönetildiğinin görüleceğini vurguladı.

Orta Doğu'yu ''Hem kavimlerin mezarlığı hem de kavim artıklarının bir bahçesi'' olarak nitelendiren Prof. Dr. Keskin, şöyle konuştu:''Bu bölgedeki en önemli sıkıntı, adil yönetimdir. Filistin, Suriye ve Irak'ın kuzeyi bunların başında gelir. Burada sıkıntı uyandıran bir neden de mevcut enerji kaynaklarının yüzde 70'ine sahip olmasıdır. Bu bölgenin geçmişte bin yıllık patronu olan Türkiye, her bakımdan güçlü, eğitimli, vurucu gücü yüksek, disiplinli, insan, zaman ve mekan unsurlarını mükemmel bir şekilde kullanmaya kadir bir orduya sahip olmaya mahkumdur.''

OLASI SINIR ÖTESİ HAREKAT

Prof. Dr. Keskin, Türk ordusunun bugün, Kanuni Sultan Süleyman ve 4. Murat dönemlerindekinden çok daha güçlü olduğunu belirterek, Irak'ın kuzeyindeki bölgeyi de yakından tanıdığını söyledi.Türk ordusunun, Irak'ın kuzeyindeki tehdidi yok ederken, oradaki Türkmen, Arap ve ve Kürt halkına herhangi bir zarar vermeyeceğinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Keskin, şunları kaydetti:''Türk ordusu, tarih boyunca yerleşik ahaliye hiçbir zaman zarar vermemiş, zarar verenleri de cezalandırmıştır. Burada, sadece terör örgütüyle değil, onlara finansal destek sağlayan ülkelerle de mücadele etmek durumundayız. Türk ordusu, durum böyle de olsa başarısız olmayacaktır. Bu milletin sinesinden çıkmış olan ordumuz, her türlü müşkilatı aşmaya, bunu da en az kayıpla atlatmaya muktedirdir.''

(AA)