kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Litvinenko İngiliz ajanı"

Yeni Haber
İngiliz Daily Mail gazetesi, geçen yıl 23 kasımda Londra'da polonyum 210 ile zehirlenerek ölen eski Rus ajanı Alexander Litvinenko'nun İngiliz gizli servisi MI6 için çalıştığını iddia etti.

Gazete, kimliğini açıklamadığı diplomatik ve istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde, Litvinenko'nun öldürüldüğünde MI6'da 2 bin sterlin (2 bin 850 avro, 4 bin 100 dolar) maaş aldığını belirtti.

Daily Mail, şu an MI6'ın başında bulunan Sir John Scarlett'in Moskova'da görev yaparken, Litvinenko'nun işe alınmasına önayak olduğunu yazdı.

İngiltere'nin Moskova'dan iadesini istediği eski KGB ajanı Andrey Lugovoy da mayısta yaptığı açıklamada, Litvinenko'nun İngiliz ajanı olduğunu söylemiş ve zehirlenmesinde MI6'i suçlamıştı.

Litvinenko'nun dul kalan eşi Marina ise Lugovoy'un bu iddiasının anlamsız olduğunu söylemişti.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'i açıkça eleştiren muhalif Litvinenko, ölümünden önce zehirlenmesinde Moskova'nın parmağı bulunduğunu ileri sürmüş, Moskova bunu yalanlamıştı.

Mosokva'nın Lugovoy'u iade talebini reddetmesi, Londra ile gerginliğe yol açmış ve her iki ülke birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etmişti.

Haziran ayında da eski bir sbaşka Rus ajanı Viyaçeslav Zarko, Litvinenko aracılığıyla İngiliz istihbaratına çalışmaya başladığını açıklamıştı.

AA