kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Gereğini yapın ya da katlanın'

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Irak heyetinin önerilerini Türkiye tatmin edici bulmadı. Ankara "Artık sabrımız da zamanımız da yok. Liderleri teslim edin ve kampları kapatın" mesajı verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Gereğini yapın ya da katlanın'
Tezkere kararının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri operasyonunu önlemek için "son şans" kabul edilen Ankara'ya gelen Irak heyetinin önerileri tatmin etmedi. Irak'ın önerisini "uzun vadeli" bulan Ankara, "zamanımız ve sabrımız kalmadı. Biz sizden somut ve acil öneri bekliyorduk" diyerek dün saat 18.45'te görüşmeleri bitirdi ancak kapıları kapatmadı. Görüşmelerde, "Ya gereğini yapın, ya da sonucuna katlanırsınız" mesajı verildi. Irak heyetinin PKK'nın bulunduğu bölgelerin izole edilmesi, PKK'ya giden lojistik desteğin kesilmesi ve sınırdaki karakolların sayısının artırılması ve buradaki denetemin ABD koalisyon güçlerince sağlanmasını önerdiği belirtildi.

İYİ NİYETLİ ÇABA
Görüşmelerden sonra Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman şu açıklamayı yaptı: "Bu heyetten beklentimiz, Irak'ın ülke çapında PKK terör örgütü ile mücadelede atacağı acil adımlar hakkında bizi bilgilendirmesi, bu bağlamda somut öneriler getirmesiydi. Irak tarafının konuya iyi niyetle yaklaştığı ve samimi bir çaba sergilediği görülmüştür. Bununla beraber, Irak heyetinin bize uygulanması uzun zaman alacak bazı fikirlerle geldiğini gördük. Oysa zaman faktörü çok önemlidir. Türkiye, PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından acil ve kararlı adımlar beklemektedir." Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Askari de "Sınır karakollarını güçlendirmeyi teklif ettik. Denetlemeyi koalisyon güçleri yapacaktı. Sınır ötesi operasyon istemiyoruz. Görüşmelerin devam etmesinden yanayız" dedi.

KÜRT TEMSİLCİLERE VETO
Irak heyetiyle görüşme trafiği dün sabah saatlerinde bakanlar düzeyinde başladı ve Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı. Görüşmeye, Türk tarafını temsilen İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan katılırken, Irak tarafını Savunma Bakanı Jassim ile İç güvenlik Bakanı El Vaili temsil etti. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeler sadece Bakan düzeyinde tutularak, Mesud Barzani'yi temsil eden Safeen Dizayi ile ve Celal Talabani'nin temsilcisi İmad Ahmet görüşmelere alınmadı. Dizayi ve Ahmet, Ankara'da devlet binaları dışında Hilton Oteli'nde yapılan görüşmelere katıldı. Irak heyetinde Kürt temsilcilerin yer almasına karşı çıkan Genelkurmay ise PKK'nın Irak'tan tasfiyesini öngören görüşmelere katılmadı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ı, ilk görüşmenin ardından ziyaret ederek bilgilendirdi.

MİT'TE GÖRÜŞME ü
Irak İstihbarat Başkanı General Faysal Doski ile aralarında KDP ve KYB temsilcilerinin de yer aldıığı heyetin bir bölümü MİT'e giderek, Türk istihbarat yetkilileri ile bir araya geldi. Irak heyetinde Koalisyon güçlerini temsilen bir ABD'li asker de yer aldı. ABD'li Binbaşı Timothy Steward'ın yanı sıra ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Nancy Mc Eldowney Irak heyeti ile konakladıkları Polis Evi'nde görüştü.