kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Diyet ve egzersiz hakkında bildikleriniz ya yanlışsa!

Şimdiye kadar diyet ve egzersiz hakkında bildiklerinizin yanlış olabileceğini düşünebilir misiniz? Amerika'da yeni çıkan ve tıp dünyasında büyük tartışma yaratan 'Good Calories, Bad Calories' adlı kitap öyle olduğunu savunuyor. Mesela, yağlı yiyeceklerin sizin için kötü olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Doğru olmayabilir! Egzersizin sizi zayıflatacağını sanıyorsanız, o da doğru değil! En azından kitabın yazarı Gary Taubes'e göre... Bilim ve sağlık yazarı olan Taubes, 5 yıl boyunca 600'ün üzerinde uzmanla yaptığı görüşmelerle ve 19. yüzyıldan itibaren yapılmış bilimsel araştırmaları inceleyerek, diyet ve egzersiz hakkında bildiğimiz pek çok şeyin 'doğru olmadığını' kitabında kanıtlıyor.

ŞEKER DAHA TEHLİKELİ
Taubes, ilk olarak 2002'de New York Times dergisinde yayımlanan tartışma çıkartan'Ya hepsi kocaman bir yalansa!' başlıklı yazısında; yapılan araştırmaların yağ tüketimi ile kalp hastalığı arasında doğrudan bir bağlantı ortaya koyamadığını vurguluyordu. Hatırlarsanız 'Atkins Diyeti' de o dönemde kilo vermek için protein ve yağ yenmesi gerektiğini, buna karşılık karbonhidrat tüketimini azaltmayı öneriyordu. Taubes, yeni kitabında bu tezi daha da geliştirerek; kalp hastalığı, obezite gibi pek çok kronik sağlık sorununda yağ ve kolesterol değil de karbonhidrat ile şekerin zararlı olduğunu savunuyor. Taubes'e göre; şekerden alınan kalori, yağdan alınan kaloriden çok şişmanlatıyor. Kitap bu hafta Amerika'da pek çok televizyon programında tartışıldı. Geçen gece de kitabın yazarı Gary Taubes, Mehmet Öz ve meşhur alternatif tıp doktoru Andrew Weil ile yeni kitabı hakkında tartışmak için Larry King'in konuğuydu. (Doktorların en basit konularda bile bu kadar farklı görüşlerini görünce hasta olmaktan korkmaya başladım.) Öz ve Taubes, beraber Harvard Üniversitesi'ne gitmişler ama sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda düşünceleri taban tabana farklıydı. Programdan notlar aldım, ertesi gün kitabı alıp inceledim. Yüzyıllık araştırmaların detaylı bir şekilde ortaya konduğu ve her vakayı ayrı ayrı kanıtladığı için okuması biraz zor ve uzun bir kitap. Ancak, Dr. Andrew Weil'in de dediği gibi 'tıp dünyası için çok önemli ve aydınlatıcı!'

AZ KARBONHİDRAT ALIN
Gary Taubes kitap için araştırmaya başladığında; "Çok yemenin obeziteye sebep olmadığını ve egzersizin de bir korunma şekli olmadığını bilmiyordum" diyor. (Doktorlar obeziteyi hormonal bozukluk olarak görüyorr.) Ne yenmesi gerektiği ve neyin kilo aldırdığı konusundaki fark insanların kafasını karıştırırken; Taubes, egzersizin de kilo vermeye yardımcı olmadığını savunuyor! Aldığımız kaloriden daha çok enerji tüketmek zayıflamaya değil, sadece daha çok acıkmamıza sebep oluyor. Taubes'in bulgularına göre egzersiz, fit olmanızı ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabiliyor ama hiç kimseyi kalıcı olarak zayıflatmıyor. Mesela, şampiyon bisikletçi Lance Armstrong spor yaptığı için zayıf değil, zaten zayıf olduğu için enerjisi yüksek. Yani zayıf insanlar az yedikleri için değil, bünyeleri öyle olduğu için zayıf. (Pek çok arkadaşımdan 10 kat fazla yediğim halde onlardan daha zayıf olma nedenimi şimdi daha iyi anlıyorum.) Sonuçta kitap, neye inanacağımızın netleşmesi için daha kapsamlı ve uzun vadeli araştırmaların yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu araştırmaların bitmesine bizim ömrümüz yetmeyeceği için 'Good Calories, Bed Calories' adlı kitaba göre şimdilik en makul diyet; 'az karbonhidratlı' beslenmek!