kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fatih Akın

Sinefiller için...

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
* Kefaret, İngiltere'nin önemli yazarlarından Ian McEwan'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlandı. Jane Austen'ın Northanger Abbey, Shakespeare'in Fırtına ve Henry James'in Altın Göl gibi kitaplarına referanslarla dolu bu kitap, İngiltere'de verilen en önemli edebiyat ödülü olan Booker'a aday gösterildi. 2001'de piyasaya çıkan Kefaret, Türkçe'de de Püren Özgören'in çevirisiyle Can Yayınları tarafından 2003 yılında yayınlandı.

* Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Julian Barnes ve Martin Amis'le birlikte İngiliz romanının yaşayan beş ustasından biri olan McEwan, 1993'te gösterime giren The Good Son filminin senaryosunu yazmıştı. Yüzüklerin Efendisi'nin Frodo'su Elijah Wood'la Evde Tek Başına'nın yıldızı Macaulay Culkin'in başrollerde oynadığı bu film, Kefaret'te olduğu gibi, yine aile içi gerilimler üzerine çarpıcı bir hikâye. Ian McEwan'ın internet sitesini ziyaret etmenizi de öneririz: www.ianmcewan.com

* Marjane Satrapi ve Vincent Paronnaud imzalı Persepolis, bu yıl Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülü kazandı. Ödül konuşmasında Satrapi, "Yaptığımız film evrensel olsa da, aldığım bu ödülü özellikle İranlılara ithaf etmek isterim," dedi. Satrapi'nin filmi Amerika'da 25 Aralık'ta gösterime girecek.

* Persepolis, Satrapi'nin dört kitaplık Persepolis çizgi roman serisinin sinema uyarlaması. Vincent Paronnaud'la birlikte Satrapi hayatının farklı dönemlerini anlatan çizgi romanları iç içe geçirmiş ve ortaya dört kitabı da içeren Persepolis çizgi filmi çıkmış.

* Persepolis, adını Pers İmparatorluğu'nun antik dönemdeki başkentinden alıyor. İkinci Siyrus tahttayken kurulan şehir, bugün yıkıntılarla dolu, olağanüstü manzaralar sunan bir kent.

* Yaşamın Kıyısında filmiyle ilgili üç hatırlatma. 1) 2008 Oscar Ödülleri'nde yabancı film kategorisinde Almanya'yı temsil edecek. 2) Bu yılki Cannes Film Festivali'nde, en iyi senaryo ödülü, filmin yazarı ve yönetmeni Fatih Akın'a verildi. Jüride Nobel ödüllü bir Türk yazar, Orhan Pamuk da vardı. 3) Savaştan ve silahlardan hoşlanmadığını, bu yüzden gerekirse askerlik yapmamayı dahi göze aldığını söyleyen Fatih Akın'ın bu açıklamayı Oscar ödülünü kazanmak maksadıyla yaptığını iddia edenler oldu. Kimilerine göreyse, Bush'u ve Irak savaşını eleştiren Akın, bu sözleriyle aslında gayet tutarlı bir tavır sergilemişti.

* Variety dergisinden Derek Elley, Yaşamın Kıyısında için şöyle diyor: "İyi bir yönetmenin köprüyü geçip uluslararası bir yıldıza dönüştüğü noktayı, Fatih Akın'ın sürükleyici filmi Yaşamın Kıyısında'da rahatlıkla seçebiliyoruz..."

* Yaşamın Kıyısında, Amerika'da Cennetin Kıyısında (The Edge of Heaven) ismiyle gösterildi.

* Testere IV'ün promosyon kampanyasında kullanılan sloganı: "Bu bir tuzaktır."