kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yıldız Tozu'nun her sahnesi ayrı br masaldan alınmış gibi. Çocukları ürkütmesi muhtemel olan bu dünya, fantastik sinemanın başyapıtlarından olmaya aday.

Düşen yıldızın peşinde

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
06.10.2007
Adı Wall (duvar) olan bir kasaba, yanı başındaki uçsuz-bucaksız gözüken çayırdan gerçekten de yıkık bir duvarla ayrılmaktadır: 97 yaşında bir adamın bekçiliğini yaptığı... Günün birinde, bir genç adam, bu duvarı aşmaya cüret eder, kıpır kıpır yaşayan insanlar, garip yaratıklar ve fantezi dolu bir âleme adım atar, orada bir genç kızla birlikte olur. Ve tam dokuz ay sonra kapısına bırakılmış bir bebek bulur. O bebek büyür, 18 yaşında ve Tristan adlı bir delikanlı olur. Tristan (yeni oyuncu Charlie Cox) sevdiği kız olan 'soğuk neva' Victoria (Sienna Miller) için bir 'düşen yıldız' aramaya gider: 400 yıldır ilk kez bir yıldız dünyaya düşmüştür ve paha biçilmez bir yüzük taşımaktadır. Ama aynı yıldızın peşine düşen çok kişi vardır: Macbeth'ten fırlamışa benzeyen üç ürkünç cadı ve özellikle kraliçeleri gibi gözüken Lamia (bir yaştan öbürüne geçen inanılmaz bir Michelle Pfeiffer). Garip ülkenin kralı Lord Stormhold'un (eşsiz Peter O'Toole) yedi çocuğundan hayatta kalan üçü (diğerleri taht için birbirlerini öldürmüşlerdir, ama hayaletleri tam kadro halinde maceraya eşlik eder), farklı nedenlerle yıldızın peşindedir. En acımasızları olan yedinci çocuk Settimus (!) onun kalbini çıkarıp yiyerek, ölümsüzlüğe erişmeyi ummaktadır. Bu arada kahramanlarımız, bir balonlu uzay gemisine (!) biner ve son derece maço tavırlar ardında gay'liğini saklayan Kaptan Shakespeare'le (!) (yine inanılması zor bir Robert de Niro) tanışırlar. Ama bu arada ölümlü Tristan, Isolde'sini bulmuştur: Ölümsüz gibi gözüken yıldız Yvaine (Clare Danes)... Özetlemesi bile imkânsız denebilecek bu masal, bir fantastik romandan çıkıp ustalıkla perdeye aktarılmış. Bugüne dek izlediğimiz masal dünyaları ve özel efekte dayalı aksiyonlar arasında, tema zenginliği ve görsel değeriyle öne çıkıyor. Ayrıca sürekli mizahla beslenmiş: Bir kenara yazmaya değer komik diyalogların haddi hesabı yok. O ölüler korosu, o kral ailesi ilişkileri, o iyi çalışılmış karakterler... Ve hepsinin ötesinde, özette de belirttiğim üzere, yüksek düzeyde oyunculuk gösterileri... Belki çok küçükler için biraz ürkünç, ama belli bir yaştan sonra tüm çocukların (yani her yaştan çocukların) keyifle izleyeceği bir fantastik dünyalar şöleni, çağdaş sinemasal masallarda bir zirve...

YILDIZ TOZU * * *
(Stardust)
/ Yönetmen: Matthew Vaughn / Senaryo: M. Vaughn, Jane Goldman / Görüntü: Ben Davis / Müzik: Ilan Eshkeri / Oyuncular: Charlie Cox, Claire Danes, Jason Flemyng, Robert de Niro, Michelle Pfeiffer, Sienna Miller, Peter O'Toole, Ricky Gervais / UIP yapımı.