kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"SBS ile öğrenci hayata hazırlanacak"

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) uygulamasıın "yeni müfredatın bağlı olduğu paradigmalara dayalı bir ölçme değerlendirme sınavı" olduğunu açıkladı. Çelik OKS yerine getirilen SBS ile öğrencilerin daha sosyal olmasının sağlanacağını ifade etti.

Bakan Çelik, SBS sınavıyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. SBS ile "sonucu değil süreci değerlendiren bir sınav modeli" getirdiklerini söyleyen Çelik, ortaöğretime geçiş modelinin sadece sınava geçiş değil, ilköğretim öğrencilerini okula bağlamayı hedefleyen ve öğrenciyi hayata hazırlamaya yönelik bir model olduğunu açıkladı.

"TOST YİYEN VE TEST ÇÖZEN ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORDUK"

Milli eğitimin, bireysel olarak kişiyi değiştirmek, istihdam yaratmak ve bilimsel araştırma ve gelişmeye katkı sağlamak olmak üzere 3 temel amacı olduğunu hatırlatan Çelik, "OKS sistemiyle öğrenci sabahtan akşama kadar test çözüyordu. Tost yiyen ve Test çözen öğrenciler yetiştirdik. Halbuki örgün eğitimin amaçlarından biri de öğrenciyi sosyalleştirmektir" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin okullarda resim, müzik, bilim ve teknoloji derslerini ve bu derslerin öğretmenlerini önemsiz gördüğünü belirten Çelik, SBS'de yabancı dil de dahil her alanda sorular sorulacağını bu nedenle öğrencilerin bu derslere de dikkat edeceğini kaydetti.
Çelik, velilerin SBS için çocuklarını 6, 7 ve 8. sınıflarda dershaneye gönderme zorunluluğu gibi yanlış bir anlayışın olduğunu dile getirerek, "Biz öğrenciyi dershaneye değil okula bağlayan bir sınav sistemi getirdik. Bunu sağlamak için de yüzde 25 okul başarı puanı ve yüzde 5 de davranış notunu SBS sınav sonucuna ekleneceğiz" dedi.

SBS'DE NELER OLACAK

Toplantıda OKS sınavının niçin kaldırıldığını, SBS'nin ne olduğunu ve 6. ve 7. sınıflar için örnek soruların bulunduğu "64 Soruda Ortaöğretime geçiş" başlıklı kitapçık dağıtıldı.

Kitapçıkta şu bilgilere yer verildi:

"-SBS'nin sonunda öğrencinin yüzde 25'lik başarı ve yüzde 5'lik davranış notu alınarak belli bir hesaplama ile öğrencinin notu hesaplanacak.

-Öğrencilerin ilk sınav heyecanı göz önüne alınarak, 7. sınıf sonunda sınav puanının yüzde 35'i, 8. sınıf sonunda yüzde 40'ı alınacak ve tüm puanların toplamında öğrencinin ortaöğretime geçişte puanı hesaplanmış olacak.

-SBS her yıl Haziran ayında dersler bittiğinde yapılacak. Bu yıl ilköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008'de yapılacak.

-Sınavda Türkçe test ağırlık kat sayısı 4, Matematik test ağırlık kat sayısı 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık kat sayısı 3, Yabancı Dil test ağırlık kat sayısı ise 1 olacak.

-Türkçeden 19-21-23, Matematikten 16-17-23, Fen Bilgisinden 16-18 20 ve Sosyal Bilimlerden 16-18-20 soru sorulacak. Yeni sistemde tek puan türü hesaplanacak.

-Genel, Güzel Sanatlar, Spor ve Anadolu bölümü olmayan Meslek Liselerinde SBS zorunlu olmayacak. Özel okulların yerleştirmeleri, kendilerine bırakılacak.

-Öğretmenleri ve öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda programların ilk dört aylık bölümlerini kapsayan pilot uygulama sınavları yapılacak."

(ANKA)