kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toptan: Amerika yol ayrımında

Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, ABD yönetiminin "teröre cesaret veren" ülkeler arasında yeraldığını belirterek, " Amerika bir yol ayrımındadır. Ya bunca yıllık müttefikiyle beraber hareket edecek yahut etmeyecek.
Etmezse ne olacak. Etmezse, teröre teslim olacak bir ülke değiliz" dedi.

NTV'nin canlı yayında sorularını yanıtlayan Toptan, terörle mücadelede Türkiye'nin "ciddi bir şekilde oyalandığını" söyledi. Toptan, Türkiye'nin hala diplomatik yolları denemesi gerektiği yönündeki dışardan gelen telkinlerle ilgili olarak, Türkiye'nin bütün diplomatik yolları "fazlasıyla" denediğini söyledi.

Toptan, "Ancak üzülerek ifade etmek gerekir ki, Türkiye'ye hala 'diplomatik yolları denemelisiniz' diyenler ciddi şekilde terör örgütünü cesaretlendirmektedir. Şayet bu sözler ve davranışlar olmasa, terör örgütü bu denli hareket alanı bulamaz bu denli cesur olamaz. O nedenle bunu söyleyenlerin artık iyiniyetine Türkiye inanamamaktadır. Olanı biteni gördüğümüz zaman, terör örgütünün yapılanmasını tahlil ettiğimiz zaman Avrupa'da özellikle olanı biteni gördüğümüz zaman bu konudaki sözlerin çok içten çok samimi olduğuna Türkiye artık inanmamaktadır" dedi.

"ABD YA MÜTTEFİKİYLE BERABER EDECEK YA DA.."

Toptan, "ABD stratejik ortaklığın gereklerine yerine getiriyor mu? Türkiye ile yeterince beraber mi, yoksa kamuoyunun bir kısmının korktuğu gibi Washington yine bize karşı bir oyalama taktiği içinde mi, malum kış geliyor?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Washington'un açıklamaları, teröre cesaret gruplardan bir tanesidir. Washington, biz terör örgütü ile bağlantı kuramıyoruz , terör örgütü orada ne yapıyor onu çok bilemiyoruz, o nedenle terör örgütü ile mücadelede biraz daha zamana ihtiyaç var, sözleri kesinlikle inandırıcı değil. Amerikalı gazeteciler, terör örgütünün karargahına kadar gidip, görüşmeler yapabiliyor ama Amerika istihbarat örgütleri ya da güvenlik güçleri yani Irak'ta egemen olan güçler bunu yapamıyor. Buna hiç kimse inanmaz. Bunca yıllık müttefimizin Türkiye'yi hala anlayamamış olması, Türkiye'yi çektiği sıkıntıyı hala birtakım önlemlerle ortadan kaldırmaya çalışmaması, Türk Milletini çok derinden üzmekte ve yaralamaktadır.

Amerika bir yol ayrımındadır. Ya bunca yıllık müttefikiyle beraber hareket edecek yahut etmeyecek. Etmezse ne olacak. Etmezse, teröre teslim olacak bir ülke değiliz. Biz bu topraklarda bu devleti kurarken, yanımızda başka hiçbir devlet yoktu. Hiçbir imkanımız da yoktu. Biz kendi mücadelemizi yine kendimiz yapmasını biliriz. Kimse yardım etmeyebilir.

Kimse bize destek vermeyebilir. Ama ne olursa olsun şartı ve bedeli ne olursa olsun terörle mücadelemizi sürdürürüz ondan da sonuç alırız. Kahraman güvenlik güçlerimizin bunu nasıl sağladığı dünya alem bilmektedir. Yeniden Türkiye'nin bunu kanıtlama ihtiyacı yok ama biz mutlaka terörle baş etmesini de biliriz."

"TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞKA DEVLETLERDEN DESTEK GÖRÜYOR"

Toptan, terör örgütünün, akşam düşünüp, sabah eylemlerini uygulamaya koymadığını söyledi. Toptan, "Dışardan istihbarat birimlerinden ve başka devletlerden ciddi destek görüyorlar. Türkiye'nin büyük hedeflere varmasını engellemek için terör örgütünü kullanmaya devam edilecektir. Türkiye'nin bunu bilerek mücadelesini sürdürmesi gerekir" dedi.

"TÜRKİYE OHAL NOKTASINDA DEĞİL"

Toptan, terörlü mücadelede büyük ölçüde oy birliği bulunduğunu söyledi. Toptan, uygulamaya dönük bazı eleştiriler olduğunu ve bu konuda sorumlu kurumun Hükümet olduğunu vurguladı.

Toptan, Hükümetin bu sorumluluğun bilinci içinde terörle mücadeleyi doğrudan gerçekleştirecek olan güvenlik güçleriye büyük bir koordinasyon içinde bu mücadeleyi yürüttüğünü söyledi.

Toptan, MHP'nin OHAL ilan edilmesi ve CHP'nin "milli platform" oluşturulmasına yönelik önerileri konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:

"Şahsen benim kanaatim, şu anda henüz Türkiye bir sıkıyönetim ya da OHAL ilan etme noktasında kesinlik değildir. Çünkü kendi sınırlarımız içinde kendi vatandaşlarımıza dönük olarak şu anda kesinlikle bir sorun yaşanmamaktadır. Sanki böyle bir sorun varmış gibi bu konularda çok acele karar almak doğru olduğu kanaatinde değilim. İnşallah Türkiye bir sıkıyönetim bir OHAL ilan etmeden terörle mücadelede başarıya ulaşacaktır."

"OYUN OYNANIYOR"

Toptan, Türkiye'nin terörle yaklaşık 30-35 senedir uğraştığını belirterek, "Terörün hedefi Türkiye'de kaotik bir ortam yaratarak, Türkiye'nin enerjisini, kaynaklarını, gücünü, sanayileşme, kalkınma yerine terörle mücadeleyi yöneltmek, nefesini ortada tüketmesini sağlamak. Burada kime yararı olabilir. Burada Ortadoğu Bölgesinde kendi menfaatlerine olmadığı kanısında olan herkes Türkiye ile ilgili bu hesapları yapabilir" dedi.

Toptan, Türkiye'nin özellikle son yıllardaki istikrardan yararlanarak önüne önemli hedefler koyduğunu ancak Türkiye'nin başka şeylerle meşgul olmasını engellemek, enerjisini, kaynaklarını başka alanlarda kullanmasını engellemek için "oynanan bir oyunla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

"SAĞDUYU SÜRMELİ"

Toptan, Türk milletinin terör karşısında ciddi bir refleks gösterdiğini ve terörün hedefine hizmet edecek davranışlardan kaçındığını söyledi. Toptan, "Terör kardeşi kardeşe düşman yapmak istiyor. Milletin sağduyusuyla gurur duymamak mümkün değil. Bu tavrı sürdüremezsek, terörün hedefine hizmet etmiş oluruz bilmeden. Bu toprakları savunanlar, Cumhuriyeti kuran o insanlar nereliydi? Belki Hakkarili, Diyarbakırlı, Rizeli, Zonguldaklı, Belki EdirneliBu toprakları böylesine koruyan, bu devleti böylesine kuran bizim 74 milyon insanımız bu toprakları korumasını da çok iyi bilecektir" dedi.

Toptan, sınır ötesi operasyonda geç kalındığı eleştiriyle ilgili bir soru üzerine, Meclisten çıkan tezkerenin ne zaman kullanılması gerektiğini TSK ile Hükümet'in her gün konuştuğunu ve bunun bilinemeyeceğini söyledi. Toptan, "Onlara güvenmemiz lazım" dedi.

(ANKA)