kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekmek çalanla cüzdan boşaltan aynı değil

Yeni Haber
Yargıtay 6. Ceza Dairesi, ihtiyacı için ekmek çalan ile gasp ettiği kişinin cüzdanını boşaltan kişinin aynı kefeye konmaması gerektiği yönünde emsal bir karara imza attı.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi verdiği emsal kararda, "malın değerinin azlığı" halinde uygulanacak kriterleri de sıraladı. Yargıtay'ın kriterlerine göre sanıklar, mağdurların üzerinde değeri az dahi olsa tüm para ve eşyayı alırsa ceza indiriminden yararlanamayacak. Böylece, çaldığı malın değerinin az olması nedeniyle sanıklar ceza indiriminden yararlanamayacak.

Sanıklar A.S. ve A.K. kendilerine görevli süsü vererek uyuşturucu madde satmakla suçladıkları S.I'yı aramaya kalktılar. S.I. buna karşı koyunca sanıklar silah zoruyla eylemlerini gerçekleştirdi. S.I'nın üzerinde bulunan 10 YTL'yi ve cep telefonunu alan sanıklar daha sonra kaçtı.

Haklarında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "yağma" suçunu işledikleri gerekçesiyle dava açılan sanıkların gasp ettikleri eşyanın değeri ile paranın az olması cezalarında indirim yapılmasına neden oldu. Mahkeme, sanıkların 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 6. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay, emsal kararında şu görüşleri dile getirdi:
"Yasaya göre çoğunu alabilme olanağı varken, yalnızca gereksinmesi kadar(örneğin birkaç meyve veya ekmek, yiyecek, bir iki defter, kalem veya sigara, bira ve benzeri) değer olarak az olan şeyi alma durumunda, olayın özelliği ve sanığın kişiliği de değerlendirilerek, yasal ve yeterli gerekçeleri de açıklanarak, uygulanabileceği gözetilmeden yakınandan alınan para ve cep telefonunun değeri az olmamasına karşın, suç konusu para ve eşyanın değeri az kabul edilerek indirim yapılması yasaya aykırıdır" dedi.

(ANKA)