kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya yabancılardan parmak izini alacak

Yeni Haber
Japonya, gelecek aydan başlayarak ülkeye giren 16 yaş ve üzeri yabancıların fotoğraflarını çekecek ve parmak izlerini alacak.

Göçmen bürosu yetkililerinden Takumi Sato, 20 Kasım'da yürürlüğe girecek yeni uygulamadan sadece bazı sürekli oturma izni bulunanların, diplomatik ziyaretçilerin ve 16 yaşından küçüklerin etkilenmeyeceğini söyledi.

Yeni uygulamaya göre 16 yaşından büyük ziyaretçilerin tamamının Japonya'ya girişlerinde fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri alınacak. Ayrıca ülkeye gelen gemi ve uçaklar, varışlarından önce yolcu listesini vermekle yükümlü olacaklar.

Gümrük yetkilileri, alınan fotoğraf ve parmak izlerini uluslararası terör ve suç şüphelilerinin yüklü olduğu bir veri tabanının yanı sıra yerel suç veri tabanı ile de karşılaştıracak.

Veri tabanında kaydı bulunanların ülkeye girişine izin verilmeyecek ve bu kişiler sınır dışı edilecek.

Sato, elde edilen fotoğraf ve parmak izlerinin uzun süre veri tabanlarında saklanacağını söyledi, ancak güvenlik nedeniyle bu sürenin ne kadar olacağını açıklamadı.

Japonya'ya geçen yıl 8 milyon 110 bin yabancı girmişti. Uygulamanın muhalifleri ise bunun ülkeye gelen yabancılara karşı bir ayrımcılık ve onların özel hayatlarına müdahale olacağını savunuyor.

(AA)