kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tekel Sigara'da geri sayım başladı

Yeni Haber
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, gazetelere verdiği ilanlarla Tekel'in Sigara İşletmelerinin satışı için ihaleye çıktı. Varlık satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalede, son teklif verme tarihi 25 Ocak 2008 olacak.

İhalede geçici teminat tutarı 30 milyon dolar olarak belirlenirken, özelleştirme kapsamında, İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları satılacak.

İlana göre, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları ile bu fabrikaların kullanımında bulunan taşınmazlar, İstanbul, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikalarının envanter kayıtlarında yer alan makine ve teçhizat, yedek parça, hammadde, yarı mamul ve mamul stokları ile sarf malzemesi nitelikli varlıklar, işletme malzemeleri ve üretim faaliyetinde kullanılan tüketim malzemeleri, sigara markaları ve yeni marka başvuruları, Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş başmüdürlüklerinin depolarında ve başmüdürlüklere bağlı perakende satış mağazalarında mevcut tütün mamulü stokları, satış, İstanbul Sigara Fabrikası ve bu fabrikaların kullanımında bulunan taşınmazlar ile Şirket Genel Müdürlük binası, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi yöntemleri ile özelleştirilmek üzere ÖİB tarafından bir bütün halinde ihale edilecek.

İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. Tanıtım dokümanı ve şartname bedeli ise 15 bin dolar olacak.

TEKEL'DE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.

Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel kara geçti.

Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak, yapılan çalışmalar sonucunda Tekel'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi.

(AA)