kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuğumla seksi nasıl konuşabilirim?

Dr. Metin Okucu
24.10.2007
Kızım ortaokulu yeni bitirdi. Onunla bugüne kadar sağlıklı yaşam ve cinsellik gibi konularda pek konuşmadık. Onu biraz bilgilendirmek ve cinsellik konusunda ona yardımcı olmak istiyorum. Sizce bunu nasıl yapabilirim? Leyla G./Adana

Anne-baba olarak sorumluluklarınızdan biri; çocuklarınıza sağlıklı yaşamın kurallarını öğretmenizdir. Bunu yaparken onlarla her konuda konuşabilirsiniz. Önemli olan konuşmanın içeriğini ve bilgilerini ayarlamaktır. Ona asla yalan söylemeyin ve onun anlayacağı dilden konuşun.

Açık ve yakın olun
Genç kızlarda hamilelik ve gençlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar giderek artıyor. Her ne kadar utansanız veya çekinseniz de, çocuklarınızla bu konularda mutlaka konuşmalısınız. Okullarda verilen sözde derslere fazla güvenmeyin. Çocuklarınızı cinsel hayatın sevgi, saygı ve özelliği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve doğum kontrolü konularında eğitmek sizin önemli bir görevinizdir. Onlara yaşlarına uygun bilgiler verin. Küçükler için kural, sorduklarında konuşmak olabilir. Büyüklerle ise, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve cinsel yaşamın riskleri hakkında konuşmayı siz başlatın.

Alışkanlık kazandırın
Çocuklarınızın cinsel yaşamlarının başlamamış olduğunu düşünseniz de onlarla konuşun. Yapamazsanız bir doktordan yardım alın. Her zaman açık ve yakın olun ki sizinle bu konuları konuşmaktan çekinmesin. Sadece konuşmakla olmaz, çocuğunuza örnek de olmalısınız. Bunun için onun bazı yaşam alışkanlıkları kazanmasını sağlayın. Mesela kötü beslenme ve hareketsizlikten uzak durmasını sağlayın. Çocuklarımız giderek daha fazla kilolu oluyorlar. Daha fazla yağ ve şeker tüketiyorlar ve daha az hareket ediyor, spor yapmıyorlar. Çocuklukta alınan aşırı kilolar ileride kanser, şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Bu yüzden ev için satın aldığınız gıdalara dikkat edin. Çocukların abur cubur gıda tüketimini sınırlayın. Evde yeterince taze meyve ve sebze bulundurun. Az yağlı gıdaların bile bol miktarda şeker içerdiğini unutmayın. Yemekler çeşitli olsun ancak yenilen porsiyonlarda kısıtlamalar yapın. Çocukların bol kalorili meyve suları veya kolalı içecekler yerine, bol miktarda su veya süt içmesini sağlayın. Televizyon, bilgisayar veya bilgisayar oyunları ile harcadıkları zamanı kısıtlayın. Bunların yerine sevdikleri sporları yapmalarını teşvik edin. Fiziksel aktivite içeren hareketli yaşam tarzını ailece benimseyin.

Dostlarıyla tanışın
Çocuklar madde ve ilaçları erken yaşlarda merak etmeye başlarlar. Okullarda alkol ve madde kullanımı oranlarının ne denli yüksek olduğunu okumuşsunuzdur. Araştırmalar bu konularda konuşma ve bilgilendirmenin ne kadar erken yaşlarda yapılırsa o kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Çocuklarınıza sigara, alkol ve madde kullanmalarının yasak olduğunu açık olarak belirtin ve bu kuralın bozulması halinde karşılaşacakları tavrınızı da ortaya koyun. Bu tür maddelerin neden zararlı olduğunu anlatın ve soru sormalarını teşvik edin. Gerçek hayat hikayeleri onları daha çok etkileyecektir, örnekler verin. Olabilecek arkadaş baskısından söz edin ve gerektiğinde hayır demeleri için onları hazırlayın. Çocuklarınızın arkadaşlarını ve ailelerini tanıyın. Her zaman kimlerle, nereye ve ne için gittiklerini, kaçta döneceklerini sorun. Arkadaş velilerinin de sizin kurallarınızdan haberdar olmalarını sağlayın. Onlara iyi örnek olun, sizin her kötü alışkanlığınız onlar tarafından 'aslında kötü değilmiş' gibi algılanabilir.