kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk pop müziğinin Kare As'ı

60'lardan günümüze Türk pop müziği sahnesinden kimler geldi, kimler geçti... Ve öyle albümler yapıldı ki, aradan yıllar geçse de dillerden hiç düşmedi... Biz de Türk pop müziği uzmanlarına favori pop albümlerini sorduk..
Ele Güne Karşı Yapayalnız - Mazhar Fuat Özkan (1984)
80'lerin dillerden düşmeyen parçalarından Ele Güne Karşı Yapayalnız, Mazhar Fuat Özkan'ın 1984'de çıkardıkları albüme de adını vermişti. Derya Bengi bu albüm için, MFÖ'lü yılların 'best-of'u," tanımlamasını getirirken, Mehmet Tez, Ele Güne Karşı Yapayalnız albümünün o güne kadar Türkiye'de dinlenen her şeyden farklı olduğu görüşünde. Murat Meriç bu albümün Türkçe sözlü rock tartışmalarına konulmuş son nokta olduğunu belirtiyor: "Bu albüm bugün rock yapan pek çok topluluğun önünü açtı." İzzet Öz, Serkan Seymen ve Tolga Akyıldız da best of listelerinde MFÖ'nün Ele Güne Karşı'sını başa yerleştirdi. (Aldığı oy: 6)

Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974)
Bülent Ortaçgil'in 1974'te yaptığı Benimle Oynar mısın? lürimizden beş oy aldı. Derya Bengi albümle ilgili olarak; "Türkiye'de şarkı yazarlığının doruğu. Aradan kaç 30 yıl geçse de gene bugünü anlatmaya devam edecek," derken, Murat Meriç, bu albümün memleket müzik tarihinin 'kendine has' ilk albümü olduğu görüşünde: "Bir yandan alabildiğine naif, diğer yandan bugün bile aşılamamış müzikalitesiyle inanılmaz karışık." Serkan Seymen ise bu çalışmayla ilgili şunu söylüyor: "Kapak tasarımından, içerdiği müziğe değeri yıllar sonra anlaşılan, ama bir daha hiç unutulmayacak bir elmas... 'Şarkı yazarlığı nedir?' başlıklı bir ders kitabı..." Benimle Oynar mısın? İzzet Öz ve Tolga Akyıldız'ın da favorileri arasında yer alıyor. (Aldığı oy: 5)

Med Cezir - Levent Yüksel (1993)

Levent Yüksel'in 1993'te yaptığı Med Cezir'de birçok parça hit olmuştu. Arzu Çağlan; İlk albümü olmasına rağmen kalitesi adından belli. Bir daha kimsenin giremediği derin müzikal sularda dolaşan bir albüm," diyor ve albümün unutulmaz parçalarını şöyle sıralıyor: "Yeter ki Onursuz Olmasın Aşk, Tuana, Med Cezir, Kadınım... Say say bitmez. Gitar ve Türkçe pop bu kadar iyi birbirini bulabilir mi? Ne Tuana ne Med Cezir. Bu şarkılardan daha iyisini hâlâ Levent Yüksel bile yapamadı." Mehmet Tez de favori albümlerinden biri olan Med Cezir ile ilgili şunları söylüyor: "Levent Yüksel'in yanık sesi, harika bas nağmeleri, Erdem Sökmen'in flamenko gitarı ve harika bir alaturkalık."
(Aldığı oy: 2)

Aacayipsin - Tarkan (1995)
Kış Güneşi, Unutmamalı, Gitme, Gül Döktüm Yollarına, Dön Bebeğim gibi bütün parçalarıyla hit olmuş bir Tarkan albümü Aacayipsin. Hem hareketli hem de romantik şarkıların yer aldığı albüm, her anlamda dolu dolu olmasıyla dikkat çekiyor. Mehmet Tez, 1995 yılında çıkan bu albümün Türkiye'nin ihtiyacı olan starın doğuş albümü olduğunu söylüyor: "Tarkan, sonraları çok başarılı şarkılar yapmış olsa da albüm olarak daha iyisini yapamadı." Tolga Akyıldız da Tarkan'ın Aacayipsin albümünün Türk pop tarihindeki en başarılı albümlerden biri olduğu görüşünde. (Aldığı oy: 2)

Büyük Düşler Mor ve Ötesi (2006)
Alternatif Rock Grubu Mor ve Ötesi'nin geçen yıl çıkardığı beşinci albümü Büyük Düşler, klasikler arasında yer alacak gibi görünüyor. Naim Dilmener: "Gül Kendine ve Dünya Yalan Söylüyor'dan sonra ne yapabilirler ki? diye düşünüyorduk ama yaptılar işte; 'Büyük Düşler' gördüler. Bu mahşerin dört atlısına her zaman kulak vermemiz gerek; bana göre her öğünden önce ve sonra günde altı kere."

Sultan-ı Yegâh Nur Yoldaş (1981
lüri üyemiz Naim Dilmener, Ergüder ve Nur Yoldaş çiftinin bu albümünün, popüler müziğimizde bir ihtilal yarattığını söylüyor: "O güne kadar yapılamayan yapılmış, anlaşılamaz sanılan anlaşılmıştı. Zor, hem de çok zor bir albüm! Ama öyle duyarlı, öyle insani ki, anlasanız da anlamasanız da tav oluyorsunuz ona. Müzikal anlamda da, vokal performansı olarak da, kolay kolay aşılacak bir albüm değil."

Demir Leblebi Nazan Öncel (1999)
1999 yılında aykırı şarkı sözleriyle bir anda dikkatleri üzerine çeken Demir Leblebi'deki şarkılar yasaklanınca albüm dinleyicisi tarafından kült mertebesine taşındı. lüri üyelerimizden Derya Bengi Nazan Öncel'in Demir Leblebi'sindeki iddialı şarkıların Türkçenin en lezzetli ve gözükara şarkıları olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bir benzeri gelmedi, kıymeti her geçen yıl daha da artıyor."

Zaman zaman Fikret Kızılok (1983)
Türk pop müzik tarihinin en unutulmaz albümlerinden Zaman Zaman Fikret Kızılok'un aşk şarkılarını sıraladığı bir albüm. lüri üyemiz Serkan Seymen bu albümle ilgili şunları söylüyor: "70'lerin Anadolu folk yıldızının 80'lerdeki geri dönüşü. Tabla, ud, yaylılar ve akustik gitarla ince işçilikli bir sadelik, güzel bir kapak tasarımı ve Türkçe popüler müziğin yüz aklarından biri..."

Belki Alışman Lazım Duman (2002)
Kırmış Kalbini, Masal gibi unutulmaz şarkıların yer aldığı Belki Alışman Lazım, Duman'ın en hızlı çıkış yaptığı albümlerden biri oldu. Sezen Aksu'nun Herşeyi Yak adlı şarkısı, farklı yorumuyla ilgi gördü. lürimiz Derya Bengi bu albümün hem '70'ler, hem 2000'ler, hem rock'n roll, hem Ortadoğu'yu içinde taşıdığını söylüyor ve şu yorumda bulunuyor: "Arada kalmış bir kuşağın dürüst, saf çığlığı..."

Elbette Candan Erçetin (2000)
Arzu Çağlan bu albümün süprizlerle dolu olduğunu söylüyor: "Candan Erçetin çok iyi söyler, şarkıları özgündür. Dinledikçe hayran kalırsınız. Arada Bir veya Söz Vermiştin gibi damar şarkılar da vardır. Elbette gibi bir mega hit veya Dayan gibi hafiften clubber sound'lu bir şarkı da. Erçetin bu tarzı ile Türk pop müziğini küçümseyen öyle çok züppeyi susturmuştur ki o nedenle bunu seçtim."

Kalbim Bir Pusula Nilüfer (1972)
Nilüfer'in 1972'de çıkan 45'liğinde yer alan şarkı, 70'li yıllara damgasını vurdu. lüri üyemiz Sezen Cumhur Önal, o dönemin şarkılarının müzikalitesinin bir daha geri gelmediğini düşünüyor.

Duyduk Duymadık Demeyin Özdemir Erdoğan (1969)
Özdemir Erdoğan'ın 1969'a ait 45'liği Duyduk Duymadık Demeyin yıllarca dinlendi. Sezen Cumhur Önal bu 45'liğin, o zamanlar nüfusu 20 milyon olan Türkiye'de 2 milyon sattığını hatırlatıyor.

2023 Barış Manço (1975)
Barış Manço'nun 1975 yılında yaptığı 2023, Cumhuriyet'in 100. yılı düşünülerek hazırlanmış bir albüm. İzzet Öz, Barış Manço'nun bu albümünün müzikal yoğunluğunun çok başarılı olduğunu söylüyor.

Sevgiliye Aşkın Nur Yengi (1990)
Hakan Eren bu albümün, Türk popuna yepyeni bir soluk getiren ve her şarkısı hit olan bir albüm olduğunu söylüyor: "Öldü denilen Türk popunun yeniden dirilmesinin öncü albümlerinden."

Kadın Şebnem Ferah (1995)
Rock müziğin başarılı ismi Şebnem Ferah'ın ilk solo albümü Kadın için Mehmet Tez, "Rock ruhu ile pop ruhunun 90'lardaki en anlamlı buluşması," diyor ve ekliyor, "İçindeki şarkıların yarısı hâlâ herkesin dilindedir."

Süperstar3 Alda Pekkan (1983)
lüri üyemiz Hakan Eren, bu albümün Türk popunun en iyi ve her şeyi ile en dolu albümü olduğu görüşünde: "Şarkıların hepsinin cover olması bile albümün güzelliğini gölgelemiyor."

Bir Nefes Gibi Nükhet Duru (1998)
Naim Dilmener'in, Bir Nefes Gibi için yorumu şu: "Popüler müziğimizin rüya takımı Cenk Taşkan-Mehmet Teoman- Nükhet Duru'dan 'insan'ın binbir hali üzerine şarkılar... Kalp yaralarını sarmaya birebir."

Bezgin İlhan İrem (1981)
İlhan İrem'in 1981'de yaptığı Bezgin albümüyle ilgili lüri üyemiz Murat Meriç şöyle diyor, "Arabeskin öne çıktığı, 'serbest çalışmalar'ın ortalığı sardığı yıllarda pop-rock âleminden bu kulvara yapılmış şahane bir katkı."

Git Sezen Aksu (1986)
Arzu Çağlan: "Onno Tunç' un müzikal dehası ve Sezen Aksu'nun yorumculuğunun en zirvede olduğu bir albüm. Sezen Aksu albümleri içinden en iyiyi seçmek çok zor, ama en öncü albümü bu bence."

Beyhude Hümeyra (1997)
Hümeyra'nın uzun bir aradan sonra çıkardığı Beyhude, onu özleyenlerin beğenisiyle karşılandı. Naim Dilmener, Ahh Hümeyra... Dünyayı anlamlı kılma şampiyonu! Onun için, bu albüm için ne söylense az kalır," diyor.
Arzu Çağlan (Best FM Genel Yay. Yön.)
* Git- Sezen Aksu (1986)
* Elbette- Candan Erçetin (2000)
* Ölürüm Sana- Tarkan (1997)
* Med Cezir- Levent Yüksel (1993)

Derya Bengi (Roll dergisi editörü)
* Demir Leblebi- Nazan Öncel (1999)
* Belki Alışman Lazım-Duman (2002)
* Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)

Hakan Eren (Müzik direktörü)
* Süperstar 3 - Alda Pekkan (1983)
* Nükhet Duru 2 - Nükhet Duru (1978)
* Süperstar 2 - Alda Pekkan (1978)
* Sevgiliye - Aşkın Nur Yengi (1990)

İzzet Öz (Müzik programı yapımcısı)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
* 2023- Barış Manço (1975)
* Festival- Kenan Doğulu (2006)
* Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974)

Mehmet Tez (SABAH gazetesi müzik yazarı)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
* Med Cezir- Levent Yüksel (1993)
* Kadın- Şebnem Ferah (1995)
* Aacayipsin- Tarkan (1995)

Murat Meriç (Türk pop müziği araştırmacısı)
* Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974)
* Bezgin - İlhan İrem (1981)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
* Sokak Kızı- Nazan Öncel (1996)

Naim Dilmener (Müzik kitabı yazarı)
* Bir Nefes Gibi- Nükhet Duru (1998)
* Büyük Düşler- Mor Ve Ötesi (2006)
* Beyhude- Hümeyra (1997)
* Sultan-ı Yegâh- Nur Yoldaş (1982)

Serkan Seymen (Müzik yazarı)
* Benimle Oynar mısın? - Bülent Ortaçgil (1974)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
* Yeni Bir Gün- Barış Manço (1979)
* Zaman Zaman- Fikret Kızılok (1983)

Tolga Akyıldız (Müzik yazarı)
* Sen Ağlama- Sezen Aksu (1984)
* Ele Güne Karşı Yapayalnız - MFÖ (1984)
* Aacayipsin- Tarkan (1994)
* Benimle Oynar mısın?- Bülent Ortaçgil (1974)

Sezen Cumhur Önal (Müzik programı yapımcısı)
* Kalbim Bir Pusula- Nilüfer (1972)
* Aşk Eski Bir Yalan- Kamuran Akkor (1968)
* Benim Bütün Dualarım Seninle- Ertan Anapa (1968)
* Duyduk Duymadık Demeyin- Özdemir Erdoğan (1969)
Haberin fotoğrafları