kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Merkez Bankası ekonomik terörist mi?

Dünkü gazete manşetlerinde TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın T.C. Merkez Bankası yönetimine 'Merkez Bankası ekonomik terörist' haberini okuduğumda kanım dondu. Teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit düşen 12 askerimizin cenazeleri daha toprağa verilmeden, tamamen şov amaçlı toplantı düzenleyen, sözde Türkiye ihracatçılarının temsilcisi Satıcı, Merkez Bankası yönetimini de teröristlerle aynı kefeye koyarak 'ekonomik terörist' demek talihsizliğinde bulunmuştur.
TİM Yönetimi, böyle talihsiz bir değerlendirme için hem zamanlamayı doğru seçmemiş, üstelik hem amacını, hem de haddini aşmıştır. Merkez Bankası'nın üzerinde sözde kamuoyu baskısı kurmayı hedefliyor. Amaç, faizleri düşürtüp, döviz kurunu yükseltecek, dolayısıyla yüksek kur üzerinden ihracat miktarı çarpılacak ve bulunacak yüksek ihracat rakamını da Türkiye ihracatçılarının başarısı olarak kamuoyuna lanse ederek kendilerini tatmin etmiş olacaklardır.
TİM'in değerli yöneticileri, Satıcı'nın dolduruşuna gelmeyin. Gerçekten ihracatı arttıracaksanız buyurun ihracat miktarını artırın ve onunla övünün, bizler de sizlerle övünelim. Fiktif ihracat artışı ile kamuoyunu yanıltmak, bence ihracatçıya bir şey kazandırmaz aksine kaybettirir. Böyle hayali yüksek ihracat rakamı açıklamaktan kazansa kazansa aslında neyin ihracatçısı olduğunu kimsenin bilmediği, kendi şirketinden bile TİM'e seçilmeyi beceremeyen ve başkasının şirketinden hatırla TİM'e seçilen Oğuz Satıcı'ya şov imkânı vermekten başka bir şey kazandırmaz.
TİM Başkanı Satıcı açıklamasının bir bölümünde, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyeleri ile görüş alışverişinde bulunmak için de kurulla çalışacak Gölge Para Politikası Kurulu oluşturacaklarını söylemiş. Bu daha vahim. Para Politikası Kurulu üyeleri faiz politikasından anlamıyor, Satıcı'nın desteği ile kurulacak Gölge Kurul üyeleri onlara bu işi öğretecek . İyi de Sayın Satıcı hangi eğitimi ve hangi uzmanlığı ile böyle bir kurulu oluşturacak.
Açıklamalarında 'Para Politikası Kurulu' yerine 'Para Piyasası Kurulu' diyecek kadar cehalet örneği verenler mi faiz politikalarına yön verecek.
Bence Satıcı Merkez Bankası yönetimine 'terörist' diyerek ve sözde onlara akıl vereceğine, yıllardır köşeme taşıdığım ve teröristlere finans kaynağı yarattığı artık herkesçe bilinen akaryakıt kaçakçılığına göz yuman ve bunların ortaya çıkarılmasını engelleyenlerle mücadele etmeli.
Gelelim Merkez Bankası cephesine. Merkez Bankası'nda davul Başkan'ın boynunda, tokmak ise başkalarının elinde. Böyle olunca da ortaya işte ne olduğu belli olmayan eğitimsiz ve uzman olmayan kişilerin sözde tavsiyelerine muhatap oluyorlar. Kendilerine 'terörist' diyenlerle bir araya gelip ve ilanlarının etkisine kapılıp faiz kararı vereceklerse ve hatta onların sözde gölge kurul üyeleri ile bir araya gelecekse Merkez Bankası yönetiminin vay haline. Merkez Bankası yönetimi, kendilerini terörist ilan eden TİM Başkanı Satıcı'ya ne cevap verecek merak ediyorum. Kim bilir, belki onunla kol kola girer ve faiz oranlarını birlikte belirlerler.