kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Plazmada maç seyredenin elektrik faturası kabarıyor

MAHMUT SANCAK
11.10.2007
Yeni nesil plazma televizyonla maç seyreden, tüplü televizyona kıyasla 5 kat daha fazla enerji harcıyor. TV seyrederken enerjinin en az kullanıldığı yayınların ise pembe diziler olduğu belirtildi..
Yeni nesil televizyon teknolojileri LCD ve plazmalar dünyada satış rekorları kırarken yüksek enerji tüketimleri ve emisyon değerleri nedeniyle de eleştirilere hedef oluyor. Bazı uzmanlar LCD ve plazmaları aynı otomobil dünyasının çok benzin tüketmeleriyle tanınan 4X4 arazi araçlarına benzeterek, "Eğer yeni nesil televizyonlar enerji tüketimlerinin kontrol altına alamazsa eğlence dünyasının 4X4'leri olacaklar" diyor. Energy Savin Trust'un (EST) araştırmasına göre plazma televizyonlar görüntü bakımından tüplü televizyonlara kıyasla çok daha net görüntü veriyor ancak buna karşılık tam 4 kat daha fazla enerji harcıyor.

DİZİ İZLEYEN TASARRUF YAPIYOR
Eski nesil bir tüplü televizyonda 3 santimetre karelik bir ekran parçasının görüntü verebilmesi için 3.4 Watt enerji gerekirken bu rakam plazmalarda 9.4 Watt'a ulaşıyor. Buna gerekçe olarak ise plazmalarda ekran üzerinde bulunan her noktanın bir diğer noktadan bağımsız olarak elektrik ile beslendiği bu nedenle de görüntülerin çok daha net olduğu belirtiliyor. Ancak Digital CEnergy Australia'nın hazırladığı son rapora göre televizyonların harcadıkları enerji miktarı yalnızca büyüklükleri ve sahip oldukları teknolojilerle ilgili değil. Aynı zamanda ekranda seyredilen görüntünün türü de enerji sarfiyatı üzerinde büyük etkiye sahip. Verilen bilgilere göre ekranda izlenen görüntü ne kadar hareketli olursa enerji kullanımı da o kadar fazla oluyor. Buna göre en az enerji harcaması haber veya pembe dizi seyrederken yapılıyor. Bu tür yayınlarda görüntüler büyük oranda stüdyo çekimiyle oluştuğu için ekran üzerinde fazla renk ve ışık değişimine gerek kalmıyor. Ancak buna karşılık bir spor karşılaşmasında genellikle dış çekim ve sürekli hareket olduğundan cihazların enerji tüketimi de hızla artıyor. Buna göre aynı maçı tüplü bir televizyonda seyreden seyirci yalnızca 69 Watt enerji harcarken bu rakam plazmalarda 331 Watt'a kadar çıkabiliyor. Yeni nesil plazma ve LCD'ler açığa çıkardığı karbon emisyonu bakımından da tüplü televizyonları büyük bir farkla geride bırakıyor. EST'nin rakamlarına bakılırsa 72 cm. ekrana sahip bir tüplü televizyon yılda toplam 100 kilo gram karbondioksit açığa çıkarırken bu rakam 105 cm. ekrana sahip bir plazma televizyonda 400 kilograma ulaşabiliyor.