kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen "Sur-u Sultani" şimdilerde taksi durağı olarak kullanılıyor.

Surları oyup durak yaptılar Surları oyup durak yaptılar

Orhan YURTSEVER SABAH
Cankurtaran'daki surların taksi durağı haline getirildiğini belirleyen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu suç duyurusunda bulundu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Surları oyup durak yaptılar Surları oyup durak yaptılar
Sur-u Sultani" olarak bilinen Cankurtaran'daki surların altının oyularak taksi durağı haline getirildiği belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan İstanbul 4 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 18 Eylül 2007 tarihli kararında, olayın Sirkeci Polis Amirliği'nde görevli polislerce tutanakla tespit edildiği belirtildi. Durumun, Eminönü Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü Yapı Denetim Bürosu elemanlarınca da belirlendiği ifade edilen kararda, 1.derecede arkeolojik sit alanını oluşturan ve 1. grup taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen "Sur-u Sultani"nin bir parçası olan surların altının oyularak ve demir kapı takılarak taksi durağı haline getirildiğinin anlaşıldığı ifade edildi. Kararda, surun projelendirilerek kapatılmasına ve surun altını oyanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği belirtildi. Savcılık konuyla ilgili soruşturma başlatırken, sorumlular hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

"BURADAN EKMEK YİYORUM"
Taksi durağı haline getirilen yerde çay ocağı işleten Halil İbrahim Güngör 1980'den beri burada olduğunu belirterek "Geldiğimde burada gasp olayları yaşanıyordu. Fuhuş yapılıyordu. Tinercilerin mekânıydı. Buraları hep bunlardan temizledim. 6 yıldır burayı çay ocağı olarak işletiyorum. Taksicilere çay veriyorum. Kapının olduğu yer zaten açıktı. Ben bir demir kapı taktım bir de duvardaki deliği ince bir tuğlayla kapattım. Bizanslıların yaptığı suru delecek kadar deli miyim? Yıllardır belediyeden gelip boşalt diyorlar. Ben de her geldiklerinde boşaltıyor, her defasında tekrar giriyorum. Ben buradan ekmek yiyiyorum" diye konuştu.