kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Gelişmeler faizlerin süratle aşağıya inişini engeller

Peki ya Akın Öngör, piyasalarda, ekonomide bundan sonra ne bekler?
İşte bu sorunun cevabı da şöyle:
"Türkiye'de enflasyon programı dolayısıyla faizlerin çok hızlı düşmeyeceğini beklerim. Bu gibi gelişmeler faizlerin süratli aşağıya inişini engelleyici gelişmelerdir. Merkez Bankası böyle değerlendirecektir. Bir etkisi bu olacak.

Ezber dengeler bozuldu
Dünyadaki likiditeyi izlemek lazım. Türkiye'yi tek başına konuşmak da yeterli değil, çünkü Türkiye dünyadaki likidite ve dengelerle hareket ediyor. Bundan dört yıl önce eğer denseydi ki, ABD'de yavaşlama emareleri varken, petrol fiyatları 80 dolarlara çıkmışken, dünya ekonomisi büyür mü? 5-6 sene önce bütün dünya büyük bir krize doğru gider derken, şimdi tam tersi oluyor. Çünkü Çin, Hindistan ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki talep piyasadaki canlılığı sürdürüyor. Dolayısıyla oyunun kuralları 810 yıl öncesine göre çok farklı.
Şimdi dünyada ABD durgunluğa doğru gidiyor ama dünya ekonomisi büyüyor. Türkiye'de büyüyor. Dolayısıyla ezber dengeler bozuldu. Dünyadan soyutlanmak mümkün değil. Biz tam tersine çok daha duyarlıyız dışarıya göre. Dolar kuru bu seviyelerdeyse, bunun en büyük sebebi, dışarıdan gelen sermaye akışıdır."